Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Neamţ: Lacul Izvorul Muntelui de la Bicaz, poluat cu zeci de mii de pet-uri


Lacul de acumulare Izvorul Muntelui de la Bicaz este poluat cu zeci de mii de pet-uri, Prefectura Neamț cerând de la Hidroelectrica, administratorul luciului de apă, și de la Garda de Mediu să prezinte ce măsuri au luat cu privire la această situație.
La începutul fiecărei primăveri, odată cu topirea zăpezii, sunt antrenate deșeurile din plastic aflate pe cursurile minore ale lacului și pe malurile acestuia. Toate pet-urile se strâng în aval și conduc la o imagine dezolantă a luciului de apă aproape de barajul de la Bicaz, iar turiștii care vin să admire peisajul natural au parte de o surpriză neplăcută din cauza zecilor de mii de pet-uri care plutesc.
Situația este în atenția Instituției Prefectului care a solicitat conducerii societății Hidroelectrica, administratorul luciului de apă, să prezinte ce măsuri a luat pentru îndepărtarea deșeurilor din plastic. Adrian Niță, purtătorul de cuvânt al Prefecturii a declarat, luni, că s-au solicitat de la societatea Hidroelectrica și de la Garda de Mediu informări cu măsurile care au fost luate pentru remedierea problemei. „Cei de la Hidroelectrica au spus că au încheiat, pe 11 aprilie, un contract cu o firmă terță pentru ecologizarea lacului. Am mers astăzi în zonă și am constatat că acțiunea se desfășoară cu 2 bărci și 7 oameni, iar resursele sunt insuficiente pentru amploarea fenomenului. Mai mult, toate pet-urile au fost strânse într-un colț și lăsate acolo. Nu suntem mulțumiți de această acțiune și am cerut Gărzii de Mediu să prezinte ce controale și sancțiuni, precum și alte măsuri a aplicat”, a declarat Adrian Niță, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Neamț.
În acest moment, toate pet-urile sunt adunate într-un colț al barajului și lăsate să plutească acolo. Dacă va ploua în următoarele zile, este de așteptat ca pe luciul lacului Izvorul Muntelui să apară din nou pet-uri, culese de torenți de pe versanți. Aceste deșeuri de plastic sunt lăsate de turiștii care vin în zonă, atât pe teritoriul județului Neamț, cât și în Suceava, și ajung în aval aduse de râul Bistrița și afluenții acestuia. Totodată, o parte dintre pet-uri sunt aruncate și de localnicii din comunele situate în amonte de barajul de la Bicaz.
Lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial de retenție din țară, iar barajul a fost construit între anii 1950 – 1960.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?