Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Interviu cu eleva Teodora Popovici, de la Colegiul Botta, viitoare studentă care nu vrea să părăsească România


Nu este un secret pentru nimeni că iubesc copiii deștepți și încerc să îi promovez cât pot de mult în textele pe care le scriu. Astăzi vreau să vă vorbesc despre un copil cu totul și cu totul special: Teodora Popovici, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Emil Botta din Adjud. Sensibilă și inteligentă, Teodora este fiica pe care orice părinte și-ar dori-o.
Una dintre mândriile liceului adjudean, Teodora va reprezenta județul Vrancea la etapa națională a olimpiadei de istorie, care are loc mâine la Alba Iulia. Naturalețea cu care aceasta vorbește despre pasiunea pentru lectură și învățat o face un elev bun la toate disciplinele, nu numai la istorie. Anul acesta s-a clasat pe locul al doilea la Olimpiada la filosofie, o disciplină foarte grea, care presupune mult studiu individual. Teodora este pasionată de filosofie și și-ar dori să o studieze mai departe, după ce va termina liceul, deși spune că încă nu s-a hotărât ce facultate va urma. Și cum a vizitat România participând la olimpiadele naționale, spune că nu vrea să plece din țară, mai ales că are o relație specială cu părinții.

De unde dragostea pentru istorie?
„Prima dată am fost la olimpiada de istorie în clasa a VIII-a. Istoria a început să îmi placă de prin clasa a VII-a. Până atunci nu eram atrasă de istorie, dar cred că s-a datorat și faptului că am avut un profesor foarte calm, foarte blând, un om care se preocupa să ne dezvolte pasiunea pentru istorie. Este vorba despre domnul profesor Virgil Cobiliac, un om foarte citit, un foarte  bun cunoscător al istoriei și nu cred că exista vreo întrebare despre istorie la care să nu aibă răspuns”, spune Teodora, care a terminat gimnaziul la Școala Mihail Armencea.
Teodora are caiete speciale, pe care și-a lucrat temele pentru examenul de bacalaureat, dar și pentru olimpiade și alte concursuri. „Eu consider că trebuie să repet temele la intervale regulate. Așa cred eu că se învață. Înainte de examen încerc să trec printr-o temă de 4-5 ori. Dacă trec doar o dată, nu mi-am consolidat suficient informațiile. Sunt teme sintetizate de mine, din mai multe surse, cam așa decurge învățatul la istorie. Când spun că trebuie repetat nu mă refer înainte de un examen, ci din timp, cu câteva luni înainte”.

Ai o materie preferată sau ești elevul „bun la toate”?
„Nu am o materie preferată. Eu cred că un om poate să exceleze în mai multe domenii dacă are bunăvoință sau dacă își dorește acel lucru. Cred că nu trebuie să fii neapărat axat pe un domeniu. Poți fi bun în mai multe domenii. În liceu înveți cultură generală”.

Cât de mult contează profesorul din fața clasei?
„Eu cred că profesorul contează cu atât cu cât ești mai mic în vârstă. Mai ales în școala primară și în gimnaziu este important să ai un profesor care să te atragă înspre materia pe care o predă, iar în timpul liceului nu atât de mult, pentru că deja ai o conștiință de sine mai dezvoltată și poți să înveți și pe cont propriu. În timpul liceului ești mult mai independent din punctul meu de vedere, pentru că își poți doza timpul așa cum își dorești. În liceu păstrezi o oarecare distanță față de profesor, mai mare decât în gimnaziu”.

În fiecare an de liceu te-ai calificat pentru națională. Cum este să reprezinți un județ?
„Anul trecut am fost la engleză. Am fost puțin dezamăgită pentru că am luat 91 de puncte din 100. Au fost mulți buni înaintea mea și atunci nu am reușit să mă calific în primele locuri. Totuși, am fost o învingătoare, pentru experiențele pe care le-am avut acolo. Cel mai mult îmi place la naționale că organizatorii se preocupă să ne arate și specificul locului, obiective de interes. Am fost, de pildă, la Curtea de Argeș anul trecut, pentru că naționala s-a ținut la Pitești. Am avut asigurate și alte activități, a fost o săptămână, de luni până vineri”.

Ai fost la un pas de a reprezenta județul și la olimpiada de filosofie. Este și filosofia o pasiune?
„Cred că filosofia presupune multă muncă de cercetare din partea celui care o studiază. Eu cred că metoda cea mai potrivită de a studia filosofia nu este  neapărat să înveți dintr-un manual, ci mai curând, să citești tu operele fiecărui filosof, ca și cum ai sta de vorbă cu el, ca și cum ai încerca să înțelegi ce avut el valoros el de transmis. O mare dintre filosofi i-am citit, dar eu mă folosesc și de Youtube, unde sunt foarte multe cursuri în limba engleză, în foarte multe domenii. Mă folosesc de cunoștințele mele de limbă engleză pentru a studia un alt domeniu, de exemplu, filosofie sau cursuri înregistrate de la universități din SUA”.

În raport cu colegii tăi cum te situezi?
„La mine în clasă există în general grupuri de elită, ca să spun așa. Adică fiecare este inclus într-un grup al său, în funcție de preocupări, interese sau viziune asupra lumii și asupra vieții, dar eu încerc să relaționez cu fiecare, nu să mă includ într-un singur grup. Nu fac parte dintr-o astfel de grupare-subgrupare a clasei”.

Ce facultate ai vrea să urmezi?
„Nu sunt decisă unde să merg mai departe la facultate. Din punctul meu de vedere, un individ ar trebui să fie preocupat în primul rând să fie un om de valoare, mai curând decât un om de succes, pentru că succesul ține de mai mulți factori decât efortul personal, pe când valoarea este strict expresia propriei munci depuse în acest sens. Adică, indiferent de domeniul în care voi profesa, îmi doresc să fiu un om de valoare, un om foarte bun în acel domeniu. Oscilez între drept și filosofie. Părinți își doresc în sufletul lor să merg la drept, deși nu îmi spun asta în față, doar îmi sugerează. Mi-ar plăcea mult să studiez filosofia. Am fost și la București la niște cursuri și mi-a plăcut mult. Se vedea că relația dintre studenți și profesori era una foarte aproiată și așa era și normal să se întâmple. Semăna foarte mult cu ceea ce se întâmplă la liceu”.

Ce pasiuni ai?
„Îmi place să citesc filosofie în timpul liber și chiar să învăț lucruri noi. De pildă, la un moment dat m-am apucat să învăț singură greacă veche, doar pentru că îmi face plăcere să îmi extind cunoștințele, în diverse domenii. Într-o vară m-am gândit să învăț greacă veche, fără să am vreo obligație, fără să fie necesar, pur și simplu. Am încercat să îmi însușesc niște cunoștințe doar în sine și pentru sine, fără a avea o finalitate. Mie îmi place să stau acasă. Pentru mine călătoriile lungi la un moment dat devin foarte obositoare și foarte neplăcute din cauza răului de mașină. Îmi place să îmi petrec vacanțele cu părinții mei acasă, bucurându-mă de timpul liber pe care îl am”.

Te vezi plecând din țară?
„Cred că mi-ar fi foarte greu să părăsesc România. Mie îmi place România. Nu văd de ce aș fi pornită să părăsesc România având în vedere că este o țară atât de frumoasă și m-am convins de lucrul acesta vizitând mai multe orașe în timpul olimpiadelor naționale. Am fost în clasa a IX-a la engleză, în clasa a X-a la istorie și tot așa, le-am alternat. Am o legătură strânsă cu familia mea, sunt părinții mei, cele mai apropiate ființe”.

Urmărești presa? Îți place să fii la curent cu ce se întâmplă în jurul tău?
„Urmăresc presa, canalele de știri, dar la un moment dat cred că ceea ce ni se prezintă acolo e obositor și absurd în anumite situații. Pentru mine este foarte greu să înțeleg anumite jocuri de putere sau anumite aranjamente care se realizează. Cred că acei indivizi au un alt mod de gândire”.

Patru elevi vrânceni la naționala de istorie

Săptămâna aceasta are loc etapa națională a olimpiadei de istorie, care se va derula la Alba Iulia. Vrancea va avea reprezentare pentru toate clasele de liceu. Astfel, la clasa a IX-a s-a calificat eleva Carina Lorentz de la Colegiul Național Emil Botta, pregătită de profesorul Adrian Avram. „Prima dată, domnul profesor m-a îndrumat să merg la olimpiadă. A văzut în mine un potențial. Nu m-am gândit până atunci la istorie ca la o materie preferată. Am participat și anul trecut, la clasa a VIII-a, și am trecut și atunci la națională. Mi-am dat seama că îmi place și că vreau să fac în continuare istorie, mai ales că fac ceea ce îmi place”, ne-a spus Carina Lorentz.

La clasa a X-a s-a calificat Ioan Nicolae Săcrieru de la Colegiul Național unirea, pregătit de profesoara Daniela Mălinoiu, iar la clasa a XI-a s-a calificat elevul Vlad-George Iliescu de la Liceul Teoretic Ioan Slavici din Panciu. Vlad este pregătit de profesoara Luminița Cociorbă, care va și însoți lotul județean la Alba Iulia.
Monitorul de Vrancea le transmite mult succes celor patru tineri la concursul de mâine, de la Alba Iulia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?