Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Colegiul Naţional Emil Botta, primul liceu din România care adoptă declarația de unire cu Republica Moldova


Colegiul Național Emil Botta din Adjud este prima unitate de învățământ de tip liceal din România care susține unirea cu Republica Moldova, fiind și semnatara unei declarații în acest sens.
Vineri, 30 martie, o delegație formată din profesori ai Colegiului Național Emil Botta a adoptat, împreună cu reprezentanți ai Blocului Unității Naționale  (BUN) din Republica Moldova, Declarația de ReUnire simbolică dintre cele două țări surori, chiar în fața clădirii Sfatului Å¢ării din Chișinău unde, acum 100 de ani, se semna actul de unire al României cu Basarabia. „Suntem onorați că suntem părtași la un eveniment cu o încărcătură istorică excepțională. Pentru noi, cei din Adjud, cei din Å¢ara Vrancei, nu există decât o Românie și o singură naționalitate vorbitoare de limbă română – cea de român. Am venit la Chișinău cu inima deschisă, ca la niște prieteni, ca la niște frați, în așa fel încât să putem face posibilă, chiar și simbolic, această Unire. Pentru mine, ca profesor, este mai important să înfăptuim o unire prin cultură, chiar și prin sport, iar acești pași ai noștri sperăm să îi facă pe politicieni să înțeleagă faptul că gestul unirii dintre cele două Românii va fi unul firesc, simplu…”, a declarat la eveniment, vădit emoționat, directorul Colegiului Național „Emil Botta”.
Din partea Colegiului Național Emil Botta, Declarația de ReUnire a fost semnată de: profesorul Emil Dumitru – în calitate de coordonator proiect și director al instituției de învățământ, profesorii Constantin Constantinescu și Cătălina Pralea – inițiatori ai proiectului și profesorii Adrian Dumitru, Gheorghiță Galan și secretarul colegiului – Mirela Mihaela Oglan – contributori. Din partea BUN din Republica Moldova declarația a fost semnată de către Ion Leașcenco – istoric, președinte BUN, Octavian Å¢îcu – istoric, profesor la Universitatea de Stat din Chișinău, Alexandru Zubco – șef departament Avocatul Poporului din Republica Moldova, Oleg Chicu și Bîrcă Alexandru. „Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud este prima instituție de învățământ de tip liceal din România cu care Blocul Unității Naționale din Republica Moldova adoptă o declarație de ReUnire simbolică dar plină de conținut. Acest act are, pentru noi, o importantă valoare istorică și sentimentală”, a subliniat Ion Leașcenco, istoric și președinte al BUN din Republica Moldova.
Semnarea declarației de ReUnire a fost una dintre etapele unui proiect mai amplu – „PE URMELE UNIRII” – inițiat și coordonat de cadre didactice ale Colegiului Național Emil Botta cu ocazia sărbătoririi Centenarului Unirii și desfășurat în parteneriat cu nume sonore ale vieții sociale din Republica Moldova. O secvență anterioară a proiectului s-a desfășurat joi, 27 martie, în ziua aniversării Centenarului, în Sala de Festivități a Colegiului Național Emil Botta, cu implicarea lui Alexandru Zubco, a Nonnei Mihălcean –  director Centrul pentru Adolescenți și Tineret din Transinistria și Inga Pascal – șef departament CRAT. Tot în ziua aniversării Centenarului a fost lansat filmul – documentar „Orașele rezistenței și Unirii – Iași și Chișinău”, realizat în  parteneriat cu televiziunea ATLAS TV, ce va fi vizionat de către toți elevii Colegiului Național Emil Botta în cadrul orelor de istorie.
Proiectul „PE URMELE UNIRII” este un demers coordonat de cadre didactice ale Colegiului Național Emil Botta inițiat cu ocazia sărbătoririi centenarului Unirii și are la bază parteneriatele și programele educaționale anterioare dintre colegiu și diverse instituții și organizații guvernamentale sau nonguvernamentale din Republica Moldova.
Blocul Unității Naționale – BUN – este o coaliție formată din 22 de asociații civice și grupuri de inițiativă unioniste din Republica Moldova care militează pentru reunirea cu România și drepturile românilor din afara granițelor țării.

Colegiul Național Emil Botta Adjud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?