Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Concurs pentru elevii cărora le place să regizeze filme


Este pentru al treilea an consecutiv când profesoara Carmen Ion îi invită pe liceeni la lectură și creație. Profesoara de limbă și literatură română și-a propus, prin proiectul „Book on trial”, să stimuleze interesul tinerilor pentru lectură și le propune romane cu teme specifice vârstei, pentru ca mai apoi aceștia să realizeze singuri un filmuleț. Trebuie spus faptul că proiectul, deși început cu elevii de la Liceul Pedagogic, unde profesoara Carmen Ion predă, s-a extins la nivelul județului, la concurs participând elevi din mai toate liceele.
Vineri, la sediul IȘJ, a ajut loc tragerea la sorți a romanelor pe care le vor citi tinerii implicați în proiect. Concret, concursul constă în citirea unor cărți de către elevi, care se grupează în echipe, 7-11 persoane, și împreună stabilesc care sunt scenele cele mai importante ale romanului, cine va compune muzica, cine va filma după care vor prezenta un produs finit sub forma unui book-trailere de maxim 4 minute. Acesta va cuprinde un generic inițial cu titulatura concursului și numele liceului, apoi filmulețul, iar ultimele 30 de secunde constau în ilustrarea unor momente amuzante din lucrul în echipă. În modul acesta,  organizatorii concursului vor să se asigure că filmările au fost făcute de ei și nu de altcineva.
Concurența se vrea a fi mare, mai ales dacă ne gândim că premiile puse în joc sunt substanțiale. Premiul cel mare este participarea la Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai mare festival de gen din această zonă a Europei. Elevii care se vor clasa pe locurile II și III vor fi premiați cu o tabără la Ideo Ideis de la Craiova, respectiv la Târgul de Carte Gaudeamus, de la București.
Potrivit informațiilor furnizate de Carmen Ion, elevii vor fi sfătuiți de unii dintre cei mai buni specialiști în domeniul filmului. „Primul pas după extragerea la sorți, care a avut loc astăzi (vineri, n.r.), va fi luni și va consta într-un work – shop tehnic susținut de regizorul Alexandru Condurache, asistent universitar la universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și de producătorul independent de film Diana Iabrașu, care îi va învăța pe copii ce înseamnă să fii operator video, ce înseamnă să fii editor de film și să montezi un film. Vor discuta despre toate aspectele componente ale unui film în așa fel încât anul acesta aliura concursului să fie din ce în ce mai profesionistă. Trebuie spus că marele premiu este participarea echipei câștigătoare la TIF Cluj, ediția de anul acesta. Am luat legătura cu domnul Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Transilvania International Film Festival și a fost extraordinar de încântat de acest concurs și mi-a spus categoric. În primele zile ale TIF-ului se vor ocupa de acești copii și vor căuta și variantă ca book-treilerul lor să fie expus și în cadrul festivalului”, ne-a spus profesoara Carmen Ion.
Trebuie precizat faptul că dacă în anii anteriori concursul s-a desfășurat din surse proprii ale Liceului Pedagogic, anul acesta proiectul are susținerea autorităților locale. Pentru acest concurs, Primăria și Consiliul Local Focșani au  alocat suma de 21.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?