Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

A murit profesorul de limba și literatura română Gheorghe Zaharia


Îndrăgitul profesor de limba și literatura română Gheorghe Zaharia s-a stins din viață, la vârsta de 81 de ani. A predat la școlile din Andreiașu, Tulnici, iar în Focșani la Liceul Pedagogic și Colegiul Național Unirea. A fost un profesor iubit de elevi și apreciat de colegii de cancelarie. După Revoluție, a fost senator, mai exact în primul mandat postdecembrist 1990-1992.
Profesorul Gheorghe Zaharia s-a născut pe 12 noiembrie 1937, la Cluj, și a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. A fost căsătorit și avea doi copii. „Nu există școală generală sau liceu în Focșani unde profesorii de română să nu fi fost elevii mei”, declara profesorul Zaharia în 2010, pentru Adevărul.
Foștii elevi și-l amintesc plin de viață și mereu bucuros, sentimente pe  care le-a transmis și generațiilor de tineri care l-au prețuit și admirat mereu. „Credeam că e nemuritor, m-a izbit așa cumva. Am realizat că s-a dus acum, l-am văzut practic stingându-se. Sentimentul este că e în continuare nemuritor, este o imagine ideală în mintea mea, a profesorului care avea în jur de 45 de ani când eram eu elevă. Era bucuros la ore, bucuros la olimpiade, relaxat și inteligent. Tot timpul în alertă, în alertă intelectuală, dar bucurându-se de viață, prețuind-o în orice moment. Aceasta este una dintre lecțiile cele mai frumoase pe care le-am învățat de la el. Starea de bucurie pe care o ai față de o idee, față de un eveniment, față de niște oameni pe care îi întâlnești, de trăire continuă. Prin această bucurie pe care a sădit-o în noi, rămâne în continuare. Atâtea suflete a atins domnul Zaharia încât moștenirea lui va fi dusă mai departe! Unii dintre noi, care suntem profesori, îl transmitem mai departe vrând nevrând”, ne-a spus profesoara de limba și literatura română Carmen Ion, de la Liceul Pedagogic, fostă elevă a profesorului Zaharia și ulterior colegă de cancelarie.
Și profesorul Dorin Cristea, șeful Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, spune că îi păstrează o amintire frumoasă fostului profesor de limba și literatura română. „Unul dintre cei mai mari profesori pe care generația mea i-a avut. Un om cult, de la care am avut mereu ce învăța, un bun sfătuitor. Eu unul mi-am îndreptat cariera spre istorie și datorită dumnealui, care m-a sfătuit în anii de liceu. E o pierdere pentru noi toți. Dumnezeu să îl odihnească în pace, iar familiei sincere condoleanțe”, transmite profesorul Cristea, fost elev al profesorului Zaharia.
Și profesorul Dumitru Săndulachi, dirijorul Corului Pastorala, regretă trecerea la cele veșnice a renumitului profesor focșănean. „Dragi prieteni, dragi colegi și foști elevi ai Liceului Pedagogic și ai CNU, am primit cu mare durere, astăzi (ieri-n.r.), vestea foarte tristă a încetării din viață a colegului nostru de cancelarie și profesorul multor generații de elevi și studenți ai Institutului Pedagogic de 2 ani din Focșani – eminentul profesor de limba și literatura romană GHEORGHE ZAHARIA. Din anul 1975 am fost colegi și mărturisesc că, tânăr fiind, în al II-lea an de carieră mi-a fost model de corectitudine și de profesionalism, un adevărat dascăl, al viitorilor dascăli, educatoare, învățători, profesori. A fost un venerat, un îndrăgi, un răsfățat orator, mare meșter al cuvintelor, al expresiilor frumoase pline de muzicalitate, înconjurat totdeauna cu căldură și zâmbete, pentru că, la rândul lui, o viață întreagă a dăruit zâmbete și afecțiune celor cărora le vorbea. Zahu (apelativ folosit de elevi și colegi) ne va lipsi foarte mult în viitoarele noastre întâlniri, de suflet aș putea spune, cenacluri, lansări de carte, omagiere, aniversări, evenimente culturale de referință, la care muzica, poezia, discursul literar și-au dat mâna de atâtea și atâtea ori! Adio coleg drag, adio ZAHULE. Noi, cei ce te-am prețuit, cunoscându-te în împrejurări diverse și multiple, nu te vom uita! Sincere condoleanțe familiei!”, a postat pe pagina sa de facebook profesorul Dumitru Săndulachi.
Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus astăzi, în jurul prânzului, la Biserica Sfântul Nicolae cel Vechi, preot Aurel Boțan. Înmormântarea va avea loc sâmbătă.
Monitorul de Vrancea transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Sursa foto: captură youtube – Ioan Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?