Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Două agenţii europene din domeniul sănătăţii recomandă accelerarea măsurilor pentru combaterea tuberculozei


Å¢ările din Asia Centrală și Europa au fost îndemnate luni să accelereze măsurile pentru reducerea numărului de îmbolnăviri de tuberculoză, într-o declarație comună semnată de două agenții europene din domeniul sănătății, informează DPA. Potrivit estimărilor, au fost înregistrate 297.000 de cazuri de tuberculoză în 2016, cel mai recent an pentru care sunt disponibile statistici în aceste zone.
Deși s-a înregistrat o scădere a numărului de îmbolnăviri comparativ cu statisticile din deceniul trecut, nu este suficient de semnificativă pentru a atinge obiectivul eradicării epidemiei până în 2030, susțin Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), cu sediul la Stockholm, și Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu sediul la Copenhaga. ”Trebuie să reînnoim angajamentele politice de la toate nivelurile pentru a obține rezultate tangibile și imediate care să salveze și să schimbe viețile tuturor celor care suferă de TBC în prezent și să asigurăm o lume de mâine fără tuberculoză pentru copiii noștri”, spune Zsuzsanna Jakab, directoarea regională a OMS.
Printre măsurile propuse se numără folosirea unor noi tehnologii de diagnostic, realizarea mai multor studii, îmbunătățirea accesului la medicația de ultimă oră și tratamente mai scurte. Formele de TBC rezistente la tratament rămân în continuare un risc, subliniază agențiile în mesajul comun. Biroul Regional pentru Europa al OMS include 53 de state printre care Islanda, Uzbekistan, Rusia și Turcia. Pe lângă plămâni, tuberculoza poate afecta și ale organe.
Potrivit OMS, la nivel global, 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC în 2016. În același an, 1,7 milioane de persoane au decedat din cauza tuberculozei, dintre care 400.000 erau persoane infectate cu HIV. Regiunea Europei cuprinde 3% din totalul cazurilor de tuberculoză la nivel global. Datele statistice au fost publicate înainte de Ziua Mondială a Tuberculozei care va fi marcată sâmbătă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?