Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Campanie pentru depistarea persoanelor care nu pun în regulă zilierii


În prezent reglementarea muncii ziliere este stabilită de prevederile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, cu modificările și completările ulterioare, precum și de dispozițiile normelor metodologice de aplicare ale acestei legi.
Având în vedere faptul că munca zilierilor presupune desfășurarea de activități necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar de lucrări, persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, adoptarea și punerea în aplicare a acestor acte normative au avut drept consecință creșterea gradului de ocupare pe piața muncii a persoanelor din categoria de populație care nu are o calificare profesională sau este fără educație școlară. Analiza pieței muncii și a numărului de zilieri înregistrați la inspectoratele teritoriale de muncă relevă faptul că actualul cadru normativ care reglementează munca zilieră, deși a dus la o creștere semnificativă a numărului de persoane ocupate pe piața muncii, nu a constituit un stimulent pentru utilizarea acestei forme de ocupare, avându-se în vedere numărul de accidente de muncă produse la nivel național.
Având în vedere atribuțiile specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al acestei autorități de stat pentru anul 2018, aprobat de Inspectorul General de Stat, se impune intensificarea acțiunilor de control în vederea verificării modului în care se aplică și respectă cerințele prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, cu modificările și completările ulterioare, precum și dispozițiile normelor metodologice de aplicare ale acestei legi. 

OBIECTIVELE CAMPANIEI

– Identificarea beneficiarilor de lucrări care utilizează zilieri și luarea măsurilor în domeniul securității și sănătății în muncă care se impun pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional, cu modificările și completările ulterioare și a normelor metodologice de aplicare ale acestei legi;
– Creșterea gradului de conștientizare al beneficiarilor și zilierilor care desfășoară activități cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă, stipulate de Legea nr. 52/2011, cu modificările și completările ulterioare.
– Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către beneficiarii din domeniile controlate, a prevederilor Legii nr.52/2011, cu modificările și completările ulterioare și a normelor de aplicare ale acesteia;
– Determinarea beneficiarilor de a respecta obligația de a înființa, completa registrul de evidență a zilierilor și de a transmite un extras al acestuia la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea își are sediul, în termenul legal.

GRUPURI ŢINTĂ

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, va declanșa acțiuni de control, cu caracter inopinat, la beneficiarii la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional, în domeniile prevăzute în Clasificarea activităților din economia națională, actualizată și în conformitate cu prevederile art. 13 din Legea nr.52/2011, cu modificările și completările ulterioare. Această Campanie națională se va desfășura pe parcursul întregului an.

Inspector șef Eliza Botezatu, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?