Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la praznicul Cuvioasei Parascheva

Un număr de 43.261 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai întâlnit prenume feminin fiind Paraschiva – peste 35.000, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit MAI, sunt 39.649 de persoane de sex feminin şi 3.412 de sex masculin care îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie. 

În ceea ce priveşte prenumele feminine, situaţia este următoarea:

– Chiva – 427;

– Chivuţa – 567;

– Pachiţa – 411;

– Parasca – 1.135;

– Parascheva – 1.884;

– Paraschieva – 45;

– Paraschiva – 35.046;

– Paraschivuţa – 2;

– Paraschiţa – 77;

– Parastiţa – 8;

– Vuţa – 47.

În ceea ce priveşte prenumele masculine, MAI furnizează următoarea statistică:

– Chivu – 226;

– Chivuţă – 2;

– Paraschiv – 3.061;

– Paraschivu – 12;

– Paraschiţă – 6;

– Petcu – 105.

Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii au informat că sâmbătă vor fi organizate în Piaţa Palatului Culturii din Iași un spectacol folcloric şi un super concert la care vor participa, printre alţii, Gheorghe Turda, Ştefan Bănică jr. Holograf, Mario Fresh. „Primăria organizează în această perioadă cea de-a XXXI-a ediţie a manifestărilor reunite sub genericul Sărbătorile Iaşiului. Ca în fiecare an, celebrarea religioasă a Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14 octombrie este completată de o serie de manifestări cu caracter laic, ne referim aici la conferinţe, evenimente sportive, târguri, spectacole, evenimente artistice, care dau o notă de sărbătoare oraşului. Manifestările se vor încheia în ziua de 15 octombrie, când municipalitatea va organiza în Piaţa Palatului Culturii, două concerte, cu specific diferit, pentru a acoperi o gamă cât mai mare de gusturi muzicale”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Potrivit sursei citate, de la ora 13.00 va avea loc spectacolul de muzică populară „Iaşul în sărbătoare”, eveniment în cadrul căruia vor urca pe scenă artişti precum Ştefan Pintilie, Ion Paladi, Gheorghe Turda, Ilie Caraş, Tudor Ungureanu, Ansamblul Etnofolcloric „Ştefan Vodă” din Republica Moldova. În cursul serii, de la ora 19.00, ieşenii şi persoanele care vin în această perioadă la Iaşi sunt aşteptaţi la un super concert, urmat de focuri de artificii. Pe scena din Piaţa Palatului vor urca Holograf, Ştefan Bănică jr., Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mircea Baniciu, Nancy Brandes (Roşu şi Negru), Mario Fresh, A-Mill, Yanis Pavel. Spectacolul va fi prezentat de Dan Negru şi Anca Mazilu.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se prăznuieşte Hramul Sf Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi special în pelerinaj cu această ocazie, vin să se închine credincioşi din ţară şi străinătate.

Anul acesta, lângă racla cu moaştele Sf Cuvioase Parascheva în baldachinul special amenajat în curtea mitropolitană au fost aduse spre închinare, de la Mănăstirea Neamţ, moaştele Sf Paisie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?