Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

VIDEO şi GALERIE FOTO: Medic chirurg pediatru Ludmila Munteanu: „Într-un spital de stat de provincie nu poți să oferi condiții ca la un hotel de lux!“


    Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a răspuns, ieri, afirmațiilor făcute de o femeie din Focșani care, într-o postare pe facebook, a reclamat faptul că în Secția Chirurgie Pediatrică ar fi fost mizerie. De asemenea, a reclamat și infirmierele care ar fi făcut curățenie în mod necorespunzător. Femeia, care a fost internată în spital împreună cu fiul său, a susținut că după o noapte petrecută în spital, s-a văzut nevoită sa părăsească unitatea pe proprie răspundere. Ea nu a reproșat nimic medicilor și nici celorlalte cadre medicale.
    Ca răspuns la cele afirmate de aceasta, conducerea Spitalului Județean de Urgență a organizat ieri o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat reprezentanților presei Secția Chirurgie Pediatrică. „Am văzut aseară (miercuri seara-n.r.) pe o rețea de socializare o postare și foarte multe comentarii cu privire la faptul că în secția de Chrirugie-Pediatrică se întâmplă unele lucruri care nu sunt reale, adică: mizerie, aer irespirabil din cauza mucegaiului, mobilier învechit și multe alte lucruri, pe care, poate, dacă le spunea acum cinci ani în urmă ar fi fost credibile, însă noi de doi ani de zile avem cu totul altceva în toată Pediatria. Avem tot mobilierul schimbat, paturi, noptiere, măsuțe, frigidere, absolut tot ceea ce este pe acest etaj este schimbat! Nu putem pretinde că avem condiții de cinci stele, pentru că aceasta este infrastructura spitalului. Ne-am dori să avem la fiecare salon toalete, dar nu putem să facem acest lucru, întrucât așa cum a fost construit spitalul, acum aproape 50 de ani, așa a fost prevăzut, cu o toaletă la patru saloane, sau cu o toaletă în capătul salonului. Da, dacă am avea alt spital, poate acolo s-ar proiecta altfel, sau am avea altfel de condiții”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență, Constantin Mândrilă.

„Nouă nu ne-a reproșat nimic la plecarea din spital”

Medicul șef de secție, Constantin Bâra, a spus că spitalul a fost construit pentru patru secții, dar între timp medicina a evoluat și au apărut alte secții. „Am încercat, cu toate posibilitățile pe care le-am avut noi, să îmbunătățim condițiile de trai și de spitalizare ale bolnavilor și ale personalului din această secție. Am încercat, acum câțiva ani, cu ajutorul unor prieteni, care au înțeles că este nevoie să doteze și să utileze aceste saloane. S-au strâns atunci în jur de 40.000 euro, cu care s-au renovat complet cele două saloane din capăt. Toate s-au făcut pe cheltuiala asociației Rotary, care tocmai serbează 20 de ani de la înființare în Focșani. Acest spital, când a fost construit, a fost construit pentru patru mari secții: Interne, Chirurgie, Ginecologie și Pediatrie. Între timp, medicina s-a dezvoltat, au apărut secții noi, pentru care a trebuit să se găsească un loc și atunci s-a mai stricat din circuite. De când a fost înființată această secție, s-au operat în jur de 1500 de bolnavi pe an și toți au plecat mulțumiți. Noi nu puteam oferi mămicii care s-a arătat nemulțumită condițiile pe care le are acasă. Noi am oferit condițiile cele mai bune, pe care le puteam noi oferi. Ne-am purtat frumos cu ea, a plecat mulțumită. Nouă nu ne-a reproșat nimic la plecarea din spital. De asta m-a surprins faptul că a făcut la adresa noastră atâta denigrare, pe care nu o merităm”, a spus dr. Constantin Bâra, medicul șef al secției.
    Dr. Ludmila Munteanu, medicul chirurg care l-a operat pe fiul femeii ce și-a manifestat nemulțumirea pe facebook, a precizat că aceasta nu i-a reproșat absolut nimic la momentul externării și că relația a fost una civilizată. „Și eu am fost surpinsă de reacția mămicii copilului pe care l-am operat! Este trist că se întâmplă lucruri din astea și că nu se apreciază îmbunătățirile care s-au adus secției, și nu numai secției noastre, în ultimii ani, în așa fel încât să le putem oferi pacienților noștri condiții asemănătoare unei clinici universitare. Este adevărat că într-un spital de stat de provincie nu poți să oferi condiții ca la un hotel de lux! Trebuie să acceptăm și să prețuim ceea ce ni se oferă. Am venit aici în urmă cu doi ani și vă mărturisesc că nu regret nici o clipă că am făcut alegerea asta. Am fost plăcut surpinsă de ceea ce am găsit aici. Pentru mine aici este a doua familie. Sperăm să nu se repete experiența aceasta, mai puțin plăcută, și că în final ne vor fi recunoscute eforturile, pe care cu toții le depunem. Pacientul respectiv s-a internat luni dimineață, pe 12 martie, iar mămica lui a solicitat externarea marți seara, la ora 19:00, fără să-mi reproșeze mie sau să-mi aducă la cunoștință vreo nemulțumire. Copilul a fost operat de apendicită acută. I-am recomandat că este bine să mai stea, pentru supraveghere medicală cel puțin o zi, dacă nu chiar două, în funcție de evoluția post-operatorie a copilului. Mămica însă a solicitat externarea și a semnat pentru asta, asumându-și responsabilitatea și riscurile”, a declarat dr. Ludmila Munteanu.

Le rândul său, medicul pediatru chirurg Gabriel Negoiță spune că ar trebui aduse dovezi. „Aici este un spital de stat. Cine dorește condiții deosebite, le sunt oferite de către spitalele private. Din păcate, în Focșani, nu sunt spitale private pe această specialitate. Eu nu am înțeles, reproșurile se adresează unui spital privat sau unui spital de stat? Dacă se adresează unui spital de stat, discutăm altfel, vorbim despre bugete și despre alte lucruri, care se întâmplă în toată România. Nu trebuie de acum să creadă lumea că la Focșani se întâmplă cine știe ce „minuni”. Nu, este un lucru care există în orice spital din țara asta, iar noi facem efectiv eforturi pentru a menține o stare de lucru bună. Vreau să vă spun că acest personal lucrează suplimentar, sunt persoane care nu sunt retribuite, dar vin de acasă în orice zi a săptămânii și la orice oră să îmbunătățească lucrurile. Este nedrept ca anumite persoane să aducă acuzații gratuite și nefondate unui asemenea colectiv. Atenție, cei care mai faceți astfel de acuzații, aveți curajul și vă prezentați în fața domnului manager, în fața conducerii Direcției de Sănătate Publică și vă expuneți nemulțumirile cu probe! Epoca digitalizării este fabuloasă, dar nu asta înseamnă eficiență și probitate. Trebuie să lucrăm pe dovezi. Așa cum medicina se bazează pe dovezi, așa și reclamațiile trebuie să se bazeze pe dovezi”, a spus medicul specialist în chirurgie și ortopedie infantilă Gabriel Negoiță.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua, mulțumesc enorm doamnei doctor Ludmila Munteanu, fetita mea era aproape de septicemie, dansa cu experienta acumulata și cu ajutorul lui Dumnezeu a reușit sa o salveze, mulțumesc doamna doctor, mulțumesc și pentru condițiile din spital(secția pediatrie ) ,foarte curat ,lenjerie curata , miros curat , într-un cuvânt am rămas plăcut surprins de condițiile de acolo. Dar asta nu mai contează, mulțumesc din suflet doamna doctor , sa fiți sănătoasă și sa ne ajutați mulți ani de acum încolo 🥰

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?