Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

A murit învățătoarea Măndica Cristian


Un dascăl a plecat la ceruri…
Ziua de miercuri 14 martie 2018 a adus o veste tristă în comuna Movilița: doamna învățătoare Măndica Cristian a plecat spre stele la aproape 82 de ani, pe care ar fi urmat să îi împlinească în data de 21 martie. A murit în dimineata zilei de  miercuri, la Focșani, în urma unor suferințe pe care le îndura de mai mulți ani.
Născută în anul 1936, doamna învățătoare Măndica Cristian și-a început activitatea didactică în anul 1954 la Școala Suraia, acolo unde a locuit până la căsătorie. Începând cu anul 1961 își continua activitatea la Școala Movilița, până în anul 2000.
Pe parcursul celor peste patru decenii de profesie, Măndica Cristian a pregătit multe generații de copii, care astăzi sunt oameni între oameni, atât în țară, cât și în străinătate. Prin exemplul personal, prin stilul de viață și cel didactic, a fost îndrăgită și respectată de către toți elevii săi, cărora le-a insuflat dragostea de studiu și dorința de autodepășire. Pasiunea pentru profesie și competența s-au împletit cu trăsăturile deosebite ale personalității Omului Măndica Cristian: modestie, discreție, generozitate, optimism, respectul față de toți cei din preajmă, colegi, părinți sau elevi, fiind pacifistă, sociabilă, sfătuitoare, cu un fin simț al umorului și un accentuat simț al datoriei.
Moartea nu mai lasă loc de cuvinte, ci doar un gol cumplit în suflet, umplut cu lacrimi uneori, cu suspine alteori sau doar cu o profundă recunoștință că ne-a fost dat să întâlnim, cândva, pe acest Om. Åži Măndica Cristian a fost mai mult decât un dascăl, ea comportându-se cu elevii, ca un părinte.
După cum ne-a anunțat familia, corpul neînsuflețit al doamnei învățătoare Măndica Cristian va ajunge vineri, 16 martie la ora 12.00, la Biserica Movilița unde va avea loc slujba de înmormântare , începând cu ora 13. Și înainte ca trupul Măndiței Cristian să fie restituit pământului din care a fost alcătuit, alăturându-se celor din neamul său, aș vrea să închei spunându-vă că profesorii nu mor niciodată!
Să-ți fie ușoară marea și ultima ta trecere, să fie luminat locul ce-ți va fi hărăzit! În ceasuri de reculegere, vom mărturisi pentru tine, așa cum și tu vei aduce mărturie pentru noi. Să-ți fie țărâna ușoară, să te îngemănezi cu moșii și strămoșii tăi din neam în neam, amin!
Rămas bun, doamna învățătoare!

Copiii, rudele și foști elevi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?