Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Infecţiile respiratorii sau urinare ar putea crește riscul de atac de cord sau AVC (studiu)


Pacienții care urmează un tratament în spital pentru infecții respiratorii sau urinare comune au un risc mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular după terminarea treatamentului, potrivit unui nou studiu, informează Press Association luni. După ce a analizat datele a 34.027 persoane care au primit tratament pentru infecții respiratorii sau urinare tipice (la nivelul nasului, gâtului, rinichilor sau vezicii), o echipă de cercetători de la Aston University din Birmingham a concluzionat că, după tratarea cu succes a infecțiilor, pacienții aveau o probabilitate cu 40% mai mare de a suferi un atac de cord și cu 150%, de a suferi un accident vascular cerebral.
Rezultatele, care urmează să fie prezentate la conferința American College of Cardiology din Orlando (10-12 martie 2018), sunt extrase dintr-un studiu care a analizat date colectate timp de 14 ani de la 1,2 milioane de pacienți. Folosind aceste informații, cercetătorii au comparat 34.027 de pacienți internați pentru infecții respiratorii și urinare cu persoane de aceeași vârstă și sex dintr-un un grup de control care nu s-au îmbolnăvit de astfel de infecții. ”Trebuie remarcat faptul că infecțiile par să reprezinte un risc cel puțin la fel de semnificativ, dacă nu cumva mai mare, pentru viitoare boli de inimă și accidente vasculare ca și factorii de risc bine stabiliți precum hipertensiunea arterială și diabetul”, a explicat cardiologul Rahul Potluri, expert în cercetarea medicală care folosește un volum mare de date la Aston University. ”Deși fusese descoperită o legătură între inflamație și arteroscleroză (depunerea de grăsimi în peretele intern al arterelor), acesta este cel mai amplu studiu care demonstrează că infecțiile obișnuite pot fi un factor de risc semnificativ,” precizează cercetătorul.
Factori precum vârsta, genul, etnicitatea, obezitatea și fumatul, cunoscuți pentru potențialul de creștere a riscului în cazul bolilor de inimă și accidentelor vasculare, au fost analizați împreună cu probleme medicale precum colesterolul, hipertensiunea arterială, diabet, boli de rinichi, insuficiență cardiacă și fibrilația atrială.
Potrivit studiului, efectele infecțiilor sunt de o importanță asemănătoare diabetului, hipertensiunii și colesterolului și mai mari decât în cazul obezității. ”Datele noastre sugerează că cei care sunt internați în spital pentru tratarea unei infecții respiratorii sau urinare au o probabilitate cu 40% mai mare de a suferi un atac de cord în perioada următoare și sunt expuși unui risc de 2,5 ori mai mare să sufere un accident vascular cerebral – în comparație cu pacienții care nu au avut astfel de infecții – și au șanse mai mici să supraviețuiască unui astfel de episod”, a concluzionat Rahul Potluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?