Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Legea care prevede maximum două luni pentru comunicarea contravenţiei referitoare la lipsa rovinietei, promulgată


Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea pentru modificarea și completarea art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, a informat Administrația Prezidențială. Actul normativ a fost adoptat pe 6 februarie de Camera Deputaților.
Potrivit legii, care a fost amendată de comisii, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul. Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârșirii faptei. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenței și valabilității rovinietei și peajului.
Legea va intra în vigoare la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi Legea privind combaterea ambroziei, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat. Deputații au dat undă verde, pe 6 februarie, cu 264 de voturi pentru și o abținere, proiectului de lege privind combaterea ambroziei – considerată ca fiind planta cea mai alergenă din România. Conform legii, în scopul distrugerii ambroziei și prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei.
De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Lucrările de întreținere a terenurilor în vederea combaterii plantei menționate în ariile naturale protejate prin lege se face potrivit Planului de management pentru acestea.
Cei care nu își îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris și, dacă nu se conformează, vor fi amendați cu sume cuprinse între 750 și 5.000 de lei – persoanele fizice și 5.000 – 20.000 de lei – persoanele juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?