Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Dosarul șefului Ocolului Silvic Asociaţia Obştilor Văii Putna Vrancea, trimis în rejudecare


    Dosarul șefului Ocolului Silvic Asociația Obștilor Văii Putna Vrancea – Ocolul Silvic Tulnici, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, se întoarce la instanța de fond. Asta pentru că inculpații din dosar, inclusiv șeful de ocol, dar și Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani au făcut apel. Apelurile au fost admise de magistrații de la Curtea de Apel Galați, care au desființat în totalitate sentința apelată și au dispus trimiterea cauzei spre rejudecare. „Admite apelurile declarate Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani și de inculpații C(…) Gelu, C(…) Silviu Aurel, H(…) Vasile și M(…) Adrian, împotriva sentinței penale nr. 806 din 08.05.2017 a Judecătoriei Focșani. Desființează în totalitate sentința penală apelată și dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeași instanță, respectiv Judecătoria Focșani. Menține actele procedurale efectuate până la data de 24.04.2017 inclusiv. (…). Definitivă”, se arată în decizia magistraților de la Curtea de Apel Galați.
    În luna mai a anului trecut, magistrații de la Judecătoria Focșani l-au condamnat pe șeful de ocol, Gelu C., la închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru abuz în serviciu. În plus, instanța i-a interzis ca timp de un an să mai ocupe o funcție de autoritate publică în exercițiul căreia a săvârșit infracțiunea. Pe lângă asta, șeful de ocol a mai fost obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială, derulate de Serviciul de Probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate, dar și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunitiții pe o perioadă de 60 zile, în cadrul Primăriei comunei Tulnici.
În același dosar a mai fost condamnat și fiul șefului de ocol, inginerul Silviu Aurel C.. Acesta a fost condamnat pentru abuz în serviciu, instigare la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, instigare la amplasarea de construcții în afara zonelor de dezvoltare durabilă din arile naturale protejate, instigare la furt de arbori din fondul forestier. Pe lângă asta, a mai primit și 1200 lei amendă. În total, 1 an și 8 luni de închisoare și 1200 lei amendă.
Magistrații Judecătoriei Focșani l-au mai condamnat și pe pădurarul de canton Vasile H. pentru tăiere fără drept de arbori și furt de arbori. Conform deciziei instanței, în urma contopirii pedepselor, el a primit un an de închisoare la care s-a adaugat un spor de 1/3 din totalul celeilalte pedepse, în total 1 an și 4 luni închisoare. Instanța a dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere pe un termen de 2 ani. În dosar au fost patru persoane condamnate. Alături de cele trei menționate anterior, judecătorii de la Judecătoria Focșani l-au mai condamnat și pe paznicul de vânătoare Adrian M. pentru aceleași infractiuni ca și pădurarul de canton. În urma contopirii pedepselor, acesta a primit o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare tot cu suspendare. 
    Cei patru au fost trimiși în judecată la începutul anului 2016. În ceea ce-l privește pe șeful de ocol, în rechizitoriu se arăta că la începutul lui 2015 ar fi luat decizia de a renova o cabană, care nu se afla în patrimoniul Ocolului Silvic Privat. Mai mult, ar fi și alocat suma de 2.000 lei din bugetul de venituri și cheltuieli al Ocolului Silvic, sumă destinată refacerii construcției. De asemenea, el nu ar fi întreprins acțiunile necesare pentru a asigura integritatea fondului forestier și exploatarea în condițiile legii, deși știa că se taie și sustrage material lemnos dintr-o zonă interzisă. 
În ceea ce-l privește pe fiul său, procurorii arătau că nici el nu a făcut nimic pentru a asigura integritatea fondului forestier pe care îl păzea și nici nu ar fi supravegheat modul în care se făceau exploatările. Tot el ar fi știut de noua construcție și ar fi fost de acord cu renovarea, deși era interzis. Procurorii arătau că acesta i-ar fi determinat pe ceilalți doi inculpați să taie 44 de arbori și să-i ducă într-un loc stabilit și ar fi determinat alte două persoane să amplaseze noua construcție în afara zonelor de dezvoltare durabilă din ariile naturale protejate. În ceea ce-i privește pe paznicul de vânătoare și pe pădurar, la vremea respectivă se spunea că cei doi au făcut ceea ce li s-a spus. Astfel, cei doi ar fi tăiat 44 de arbori, molizi, care nu erau marcați, deși știau că zona din care taie este protejată. Arborii ar fi fost însușiți de cei doi și duși într-un loc stabilit, de unde au fost preluați de alte persoane și folosiți la construcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?