Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ministrul Apărării și şeful Statului Major al Apărării participă astăzi la ceremonia de la Focșani de repatriere din Afganistan a militarilor români


    Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, vor lua parte, astăzi, începând cu ora 11.00, la ceremonia de repatriere a militarilor Batalionului 280 Infanterie Protecția Forței „Brave Hearts”, ceremonie care va avea loc în Piața Unirii din Focșani. „Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, vor lua parte joi, 8 martie, începând cu ora 11.00, la ceremonia de repatriere a militarilor Batalionului 280 Infanterie Protecția Forței „Brave Hearts”, care va avea loc în Piața Unirii din Focșani. Cei peste 400 de militari, care s-au aflat în misiune în Afganistan în perioada august 2017 – februarie 2018, au executat misiuni de asigurare a securității bazei militare și a personalului forțelor coaliției, de asistență și consiliere pentru forțele armate și de securitate afgane. De asemenea, au acordat asistență umanitară în sprijinul populației afgane, au menținut dialogul cu autoritățile și liderii locali și au desfășurat acțiuni împreună cu Forțele de Securitate Naționale Afgane”, se arată într-un comunicat al MApN.
Militarii din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată Protecția Forței din Focșani au plecat, în luna august a anului trecut, în teatrul de operațiuni din provincia afgană Kandahar. Efectivele militare din Focșani le-au înlocuit pe cele ale Batalionul 151 Lupii Negri Iași și au participat, timp de șase luni, la misiunea NATO Resolute Support. Soldații s-au axat, în principal, pe securizarea bazei din Kandahar, executând patrule alături de militarii din coaliție, armata și poliția afgană. Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani a derulat trei dintre misiunile cele mai importante pentru misiunea NATO: Resolute Support în sudul Afganistanului, protecția Aeroportului Kandahar și securitatea ariei apropiate și însoțirea demnitarilor. Din păcate, la începutul lunii septembrie, doi militari din cadrul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată Protecția Forței din Focșani au fost răniți, iar un al treilea a murit în urma rănilor suferite. Evenimentul s-a produs în cursul unei misiuni de patrulare cu un vehicul blindat care a fost lovit, în mod intenționat, de un alt vehicul în care se afla un dispozitiv explozibil improvizat.
Batalionul 280 Infanterie „Căpitan Valter Mărăcineanu” este o unitate certificată NATO, aflată în organica Brigazii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, având o misiune bine definită, constituind totodată un factor de stabilitate în zona de responsabilitate. Batalionul a participat la misiuni internaționale în Afganistan în anii 2004, 2009 și 2012, în Irak în anul 2006 și în Kosovo în perioada 2003-2004.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?