Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Carmen Dan: MAI consideră necesară introducerea plăţii orelor suplimentare pentru poliţiști


Ministerul Afacerilor Interne consideră necesară introducerea posibilității plății orelor suplimentare pentru angajații care desfășoară activități deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, a declarat luni ministrul Carmen Dan.
Ministrul a precizat, într-o conferință de presă, că, în baza discuțiilor purtate, s-a desprins concluzia ca pentru munca suplimentară derulată în timpul săptămânii și care nu va putea fi compensată cu timp liber corespunzător în următoarele 60 de zile de la prestarea acesteia să se asigure plata orelor suplimentare. „Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a depăși 180 de ore anual. În situații deosebite, acest plafon va putea fi depășit, dar nu mai mult de 360 de ore anual, conform limitei maxime stabilite de lege, în acest caz, aprobarea fiind dată de ordonatorul de credite. Conform discuțiilor cu Ministerul de Finanțe, plata orelor suplimentare ar urma să se efectueze într-o limită, din suma soldelor de funcție, salariilor de funcție, soldelor de grad, salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă, salariilor de comandă”, a spus ministrul.
Potrivit lui Carmen Dan, structurile MAI vor adapta programe de lucru pentru a asigura munca în ture, astfel încât să fie respectat timpul liber corespunzător necesar angajaților pentru refacerea capacității de muncă.
„Există demersuri în acest sens în ce privește programul de lucru din Poliția Română, în cazul pompierilor și jandarmilor, acest program în ture sau schimburi fiind deja implementat în mai multe departamente. De asemenea, structurile MAI vor stabili care sunt acele tipuri de activități care necesită o prezență operativă pentru rezolvarea unor situații deosebite, care să fie prevăzute în ordinul de ministru care va reglementa funcționarea acestui mecanism de plată a orelor suplimentare”, a explicat Carmen Dan.
Ea a arătat că în perioada următoare se va discuta în Parlament proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. ”În pregătirea acestui moment am avut mai multe discuții atât cu colegii din Guvern, cu doamna prim-ministru, cât și cu președintele Camerei Deputaților, pentru a argumenta și găsi sprijin în susținerea parlamentară pentru o serie de amendamente care privesc salarizarea angajaților Ministerului Afacerilor Interne”, a spus aceasta.
Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament ar trebui ca acest mecanism să funcționeze începând cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare să poată fi plătite din luna iunie 2018 – adică după parcurgerea acelui interval de 60 de zile cât ar fi legal pentru a se acorda timpul liber corespunzător, a adăugat ministrul. Această măsura va fi aplicată și angajaților din penitenciare.
Carmen Dan s-a mai pronunțat pentru realizarea unui echilibru între salarizarea jandarmilor și a polițiștilor, ambele contribuind la asigurarea ordinii publice și combaterea criminalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?