Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Macoveiul Ursului – începutul Postului Sfintei Marii. Reţeta turtiței de post


    Luna august debutează în calendarul tradițional cu o sărbătoare veche, precreștină, păstrată până în prezent și sărbătorită în întreg arealul etnofolcloric românesc: Macaveiul Ursului, un ciclu de sărbători consacrate urșilor care începe pe 1 august și durează câteva zile. Astfel, ziua de 1 august este denumită și Ziua Macoveilor sau Macoveii, Macovei – Cap de Post, Macoveiul Ursului, Împuiatul Urșilor, Ziua Ursului, Paștele Vițeilor și Macoveii Stupilor.
    Deși sărbătoare păgână, Ziua Ursului este suprapusă cu începutul Postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august) din calendarul bisericesc ortodox. 2 august este considerată tot Ziua Ursului și se spune că acum urșii nemaiavând hrană, vin în sate și mănâncă porumbul. În aceste zile sătenii stropeau cu apă sfințită holdele, grădinile și livezile.
    Pe 1 august nu se lucrează de frica urșilor și lupilor care pot năvăli la stâne și la grajduri pentru a le mânca animalele. În Èšara Zarandului, bătrânii mai numeau ziua și „a vițeilor” când vacile nu se mulgeau ci „se slobozeau vițeii să sugă”, care creșteau, astfel, mari și puternici ca urșii (Marcel Lapteș – Anotimpuri magico- religioase). Conform tradiției, în această zi se retează stupii, se taie faguri, fiind ultima zi când se recoltează mierea din stupi. De Ziua Ursului, sătenii se ospătează cu vinuri îndulcite cu miere și cu turtiță caldă (de post).

Turtiță de post

Ingrediente:
•    1 kg făină Gold Maya
•    30 gr drojdie
•    1 lingură sare
•    1 lingură ulei
•    500 ml apă

Mod de preparare
Se amestecă făina Gold Maya cu drojdia, sarea si uleiul, adaugând din când în când puțină apă călduță.  Se frământă bine aluatul apoi se lasă la dospit o oră, într-un loc călduros. Când aluatul este crescut, se împarte coca în mai multe bile care se întind, pe rând, cu sucitorul. Se pun la prăjit în tigaie sau pe cuptor, la foc mic, câte 3 min pe fiecare parte.

Secretul bucătarului
Este preferabil să se utilizeze o tigaie antiaderentă pentru a nu folosi ulei la prăjit.

Despre campanie
Campania de comunicare online „Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

                                    Larisa Toader

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?