Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Încep lucrările la cele 597 de puncte de colectare din cadrul proiectului Vrancea Curată


    Lucrările la contractul de execuție pentru cele 597 de puncte de colectare de pe raza județului Vrancea, din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, cunoscut sub numele Vrancea Curată, vor începe în data de 15 martie. Ordinul de începere al lucrărilor va fi semnat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Anunțul a fost făcut, ieri, în cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată”, convocată de directorul executiv al Asociației, Emanuel Gongu. Întâlnirea, la care au participat majoritatea primarilor localităților vrâncene, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, responsabili cu implementarea proiectului, a avut loc la sediul Consiliului Județean Vrancea.
    Lucrările Adunării Generale au fost deschise de vicepreședintele Ionel Cel Mare, care a arătat că este o prioritate finalizarea cu succes a proiectului de management al deșeurilor. S-a discutat, printre altele, despre stadiul actual de implementare a proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, care este de peste 92 sută. De asemenea, în cadrul întâlnirii, cei prezenți au fost informați că s-a încheiat achiziția și a fost semnat contractul de execuție pentru cele 597 de puncte de colectare de pe raza județului Vrancea imediat ce condițiile meteo se vor îmbunătăți, va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor, data avansată fiind data de 15 martie. Totodată, cei prezenți la ședință au fost informați că în această perioadă se definitiveaza documentația de atribuire pentru delegarea operatorului care va gestiona Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret.
    O altă problemă discutată a fost cea privind colectarea selectivă a deșeurilor la nivelul localităților și despre măsurile de diminuare a cantităților de gunoi care ajung la depozitare în rampă.
    Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea” are termen de finalizare data de 31 decembrie 2018 și este realizat în proporție de 92%. La această dată sunt finalizate 3 din cele 5 contracte aferente proiectului „Vrancea Curată”, respectiv: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane de deșeuri neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au construit 3 stații de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focșani-Golești, Adjud și Vidra), 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (de la Focșani-Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești) și a fost construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret. Cel de-al 4-lea contract este în curs de implementare, după ce a fost desemnată firma care a câștigat licitația, urmând ca pe data de 15 martie să se dea ordinul de începere a lucrărilor, și are ca obiect construirea celor 597 de puncte de colectare a deșeurilor de la nivelul primăriilor de pe raza județului Vrancea. Aceste puncte de colectare deșeuri urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. De asemenea, la această dată este pregătită documentația necesară scoaterii la licitație a ultimului contract din cadrul proiectului „Vrancea Curată” –  selectarea operatorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret. Acesta este ultimul pas legal, necesar de îndeplinit, pentru ca proiectul de management al deșeurilor să poată deveni operațional. Valoarea proiectului Vrancea Curată este de 145 milioane de lei.

Proiectul Vrancea Curată, blocat de 2 primari liberali

    Vă reamintim că proiectul Vrancea Curată este blocat de mai bine de doi ani și de primarii liberali din comunele Èšifești și Ciorăști. Concret, cei doi primari au refuzat să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer, blocând proiectul „Sistemul de management integrat al deșeurilor din Vrancea”, deși inițial au fost de acord cu acest proiect, iar localitățile respective sunt parte integrantă din proiect. Deși Consiliul Județean a câștigat procesele cu primăriile Ciorăști și Èšifești, primarii localităților respective refuză în continuare să deblocheze acest proiect de importanță majoră pentru județul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?