Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Cinci milioane de lei pentru Stația Antigrindină din Vrancea


    Guvernul a aprobat, ieri, alocarea a peste cinci milioane lei pentru investițiile care trebuie realizate în acest an la Stația Antigrindină din Vrancea. Modul de alocare a fondurilor pentru etapa din acest an a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pe perioada 2010-2024 a fost propus de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și aprobat prin hotărâre de guvern. Hotărârea de Guvern menționează că banii alocați vor fi cheltuiți pentru realizarea de studii, proiecte, execuție lucrări, achiziție echipamente și dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2. Planurile de investiții pentru acest an prevăd că vor deveni funcționale punctele de lansare a rachetelor de la Urechești, Vîrteșcoiu, Rădulești care erau în faza de testare anul trecut.
    Stația antigrindină din Vrancea a devenit operațională în urmă cu doi ani, odată cu primirea tuturor avizelor necesare pentru funcționarea rampelor de lansare. Doar anul trecut, conform Ministerului Agriculturii, 198 de rachete antigrindină au fost lansate de la punctele din Vrancea, adică mai mult de o treime din cele 533 rachete lansate în țară iar acest lucru s-a văzut și în producția de struguri obținută de podgorenii vrânceni anul trecut.
    Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea asigură protecția populației și a culturilor cu înaltă valoare economică din județ. Eficiența acțiunilor de combatere a grindinei este de 100% în zonele unde acest sistem este funcțional. În ceea ce privește cheltuielile cu funcționarea sistemului antigrindină, acestea sunt de 12 euro pentru fiecare hectar protejat, iar în primii ani fondurile sunt asigurate de la bugetul statului. O evaluare arată că raportul este de un leu investit la 14 lei protejați.
    Investiția în sistemul antigrindină de la Vrancea este un proiect inițiat și susținut de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?