Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Corlăţean: României i se cer criterii abuzive şi discriminatorii pentru aderarea la Schengen


   României i se cer criterii abuzive și discriminatorii pentru aderarea la Schengen, a declarat, joi, ministrul de Externe, Titus Corlățean, avertizând că va fi mai complicat de aderat la acest spațiu dacă nu se obține o decizie favorabilă la Consiliul JAI din decembrie. „Nu acceptăm procese care sunt necredibile, (…) abuzive și discriminatorii. Abuzive pentru că nu există fundament juridic legal european pentru a adăuga alte așa-zise criterii la cele care sunt standard și discriminatorii pentru că acest tip de argumente n-au fost folosite față de alte state”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, explicând că în 2007 au fost invitate să adere la Schengen nouă state, iar câteva dintre ele nu îndeplineau toate criteriile, dar „li s-a acordat un termen, după data aderării, pentru a pune în practică acele chestiuni”.
   Întrebat dacă mai există vreo speranță pentru o decizie favorabilă la Consiliul JAI din decembrie, Titus Corlățean a subliniat că România mizează pe această soluție, mai ales că pe agenda provizorie este înscris deja proiectul de decizie cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen. „Mergem pe premisa ca în baza Consiliul JAI din martie să putem lua o decizie (…). Dacă unii vor rămâne blocați în decizia lor internă de a conexa totuși (aderarea la Schengen – n.r.) cu MCV, asta e, decembrie va trece și va trebui să reluăm aceste discuții ulterior, dar o spun foarte clar va fi mai dificil pentru că, după decembrie urmează o perioadă de pre-campanie și campanie electorală pentru Parlamentul European, urmează alegeri municipale și locale în Franța. Dacă nu e decembrie s-ar putea să fie mai complicat. Decembrie ar fi un termen rezonabil de bun pentru luat o decizie”, a declarat Titus Corlățean.
   Ambasada Olandei la București a precizat, la 8 octombrie, că Haga va aștepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen, subiect care ar fi trebuit să fie dezbătut la Consiliul JAI din decembrie 2013.
   Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”, a anunțat la 8 octombrie, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?