Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: ISU Vrancea a sărbătorit 85 de ani de Protecţie Civilă în România


    Cu prilejul „Zilei Protecției Civile din România”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” Vrancea a organizat, ieri, o festivitate de celebrare a 85 de ani de ani de existență a Protecției Civilă în România. La festivitate au luat parte cadre militare în activitate și în rezervă din cadrul ISU Vrancea, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, dar și prefectul Sorin Hornea.
    Prefectul Sorin Hornea a dat citire mesajului transmis de premierul României, Viorica Dăncilă. „Îmi face plăcere să vă adresez un salut cordial din partea Guvernului României și din partea mea personal. Vă mulțumesc pentru modul exemplar în care v-ați mobilizat în aceste zile. Am avut nevoie de voi și vă mulțumesc pentru ceea ce reprezentați ca model uman. Munca voastră înseamnă curaj, altruism, omenie, spirit de sacrificiu și onoare. Sunteți eroii noștri, vă respectăm și cred că sunteți cei care puteți inspira tinerele generații în spiritul acestor valori”, a transmis premierul României.
    „Aniversată în fiecare an pe 28 februarie, Ziua Protecției Civile din România, rememorează episodul de mare importanță când, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933, a luat ființă Protecția Civilă, sub denumirea de „Apărare Pasivă”, având ca scop „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populației sau resurselor teritoriului, prin protecție directă sau micșorând eficacitatea atacurilor aeriene”. Numită și „Arma Vieți”, având ca deviză motto-ul „Cu viața mea apăr viața”, protecția Civilă este o componentă necombatantă a apărării naționale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populației a bunurilor materiale în caz de război, calamități sau catastrofe, asigurând condițiile necesare supraviețuirii acestora. Începând cu 15 decembrie 2004, Protecția Civilă este parte componentă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și structurilor subordonate acestuia, prin unirea structurilor de Pompieri și Protecție Civilă la nivel național și județean, iar la nivel local prin unirea Formațiunilor de Pompieri cu cele de Protecție Civilă. În acest an, marcăm 85 de ani de când Protecția Civilă reprezintă o structură de bază a țării, modernă și eficace, cu vocație europeană, menită să asigure siguranța și liniștea comunității și cetățeanului. Acum, la moment aniversar, gândurile tuturor se îndreaptă spre cei care acționează și se găsesc permanent în slujba cetățenilor pentru a-i preveni, ocroti, salva și ajuta să învingă stihiile naturii sau orice pericole majore. Ziua Protecției Civile îmi oferă plăcutul prilej de a transmite întregului personal, care acționează sub deviza „Cu viața mea apăr viața”, multă sănătate, fericire, noi succese și realizări în viață, precum și în îndeplinirea nobilelor misiuni încredințate”, este mesajul pe care inspectorul șef, colonel Flaviu Chiscop, l-a transmis colegilor săi din ISU Vrancea.
    „Sunt onorat să fiu mandatat de președintele Consiliului Județean Vrancea, astăzi, pentru a vă transmite felicitări, când sărbătorim 85 de ani de existență a Protecției Civilă în România. Viața și sănătatea cetățenilor județului Vrancea sunt apărate în situații de criză de profesioniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” și de voluntarii din formațiunile de Protecție Civilă din comunitățile locale, importante forțe de intervenție, destinate ocrotirii populației, bunurilor și valorilor județului. Avem onoarea să vă felicităm pentru faptul că vă riscați viața, încercând să-i salvați pe semenii aflați în pericol. În numele cetățenilor județului Vrancea, mulțumim tuturor profesioniștilor și voluntarilor, pentru devotamentul de care dați dovadă! La mulți ani” a transmis general de brigadă, Ionel Cel Mare, vicepreședintele Consiliului Județean.

Avansări în grad înaintea expirării stagiului minim

    „Pe voi, cei care aveți deviza „Cu viața mea apăr viața”, ne bazăm cel mai mult atunci când ne referim la pregătirea populației în cazul unor riscuri majore sau hazarde naturale sau industriale. Dezvoltarea tehnologică, comunicarea online, mijloacele moderne de informare și prevenire a populației trebuie folosite mai intens, pentru ca oamenii să știe ce trebuie să facă, ce comportament să adopte, unde găsesc ajutor și cui trebuie să se adreseze, dacă vor fi confruntați cu o astfel de situație. Toate aceste demersuri de informare a populației se alătură pregătirii pe care dumneavoastră o faceți în mod permanent pentru ca răspunsul la aceste provocări să fie unul din ce în ce mai performant. Vă mulțumesc pentru efortul dumneavoastră și pentru altruismul de care dați dovadă”, este mesajul transmis de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.
    Pentru întreaga activitate desfășurată, patru cadre militare au fost avansate în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim. Astfel, în gradul militar de maior  a fost înaintat căpitanul Vasilică Robin Cosma, în gradul de plutonier adjutant a fost înaintat plutonier major Ion Daniel Chiriac, plutonier major Costică Ion Costache, plunoier major Ciprian Petre Petrache.
Protecția civilă a apărut ca o necesitate istoric obiectivă, determinată  primordial de factori interni (grija făță de populația civilă și valorile materiale și  spirituale), în cazul unui conflict armat sau al naturii dezlănțuite. Pentru prima dată, problema înființării unor structuri de protecție civilă a fost ridicată la lucrările Comitetului Internațional al Crucii Roșii din anul 1928, ca urmare a necesității unor structuri de protecție a populației împotriva atacurilor aero-chimice, precum și pentru  elaborarea unui act normativ în acest sens. Acțiunea s-a materializat prin apariția  „Instrucțiunilor provizorii pentru organizarea protecției civile contra gazelor de luptă” aprobate de către Consiliul de Miniștri pe 25 octombrie 1929. Este primul act juridic  ce reglementează înființarea unei organizații pentru protecția populației civile în caz  de război.
Până în anul 1930, întreaga activitate îmbrăca un caracter mai mult teoretic, vizând mijloacele de protecție individuală și colectivă contra gazelor de luptă în  câmpul tactic și pentru populația civilă, aparatura și echipamentul de protecție  necesare celor care intervin pentru înlăturarea efectelor atacului chimic și bacteriologic, toate sub impulsul și inițiativele serviciilor chimice (înființate în această perioadă în cadrul organismelor militare). Toate aceste măsuri se constituie  într-o valoroasă experiență, din care se rețin importante elemente originale, ce vor  sta mai târziu la baza elaborării doctrinei în domeniu, oficializată pentru prima dată  în România la 28 februarie 1933, când, prin Decretul Regal nr. 468 se aprobă „Regulamentul de funcționare al Apărării Pasive contra Atacurilor Aeriene”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?