Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Elena Mateescu (ANM): Valul de frig va persista în zilele următoare, temperaturi de minus 22 de grade pe 1 și 2 martie


Valul de frig va persista în zilele următoare, pe 1 și 2 martie urmând să se înregistreze valori de minus 22 de grade, inclusiv la București unde vor fi minus 17 – minus 18 grade, iar miercuri dimineață, la scara întregii țări, se vor înregistra temperaturi cuprinse între minus 21 grade – minus 11 grade, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, la Comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase organizat la sediul MAI.
„Situația rămâne, să spunem, în continuare, sub incidența mesajelor emise, atât pentru persistența valului de frig, acestea rămân în vigoare până în data de 1 martie la ora 10.00, în continuare, atât nopțile, cât și diminețile chiar și temperaturile maxime înregistrate pe parcursul zilelor vor fi deosebit de coborâte. Ne așteptăm ca mâine dimineață să avem minime cuprinse între minus 18 – minus 8 grade, minus 20 de grade în depresiunile din estul Transilvaniei și în Moldova. Miercuri dimineață, de asemenea, minus 21 grade – minus 11 grade la scara întregii țări. De asemenea, și pentru ziua de 1 martie și 2 martie în continuare se vor înregistra cele mai coborâte valori, chiar mai mult minus 22 de grade, inclusiv la București minus 17 – minus 18 grade. De aceea, luăm în analiză posibilitatea ca miercuri dimineață să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent, incluzând și ziua de 2 martie, pentru că și pe parcursul nopții de miercuri spre joi și joi spre vineri ne așteptăm ca valul de frig să continue și să se manifeste îndeosebi în regiunile extracarpatice, incluzând aici Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia”, a declarat Elena Mateescu.
Directorul ANM a adăugat că până luni seară, la ora 23.00, patru județe – Mehedinți, Olt, Dolj și Teleorman – vor rămâne sub avertizare de Cod portocaliu de zăpadă și viscol. „Mâine dimineață vom lua decizia în sensul restrângerii ariei județelor afectate care se află în momentul de față sub incidența codului portocaliu, eliminând, să spunem, Mehedinți, Olt, Dolj, Teleorman. Vom analiza și Giurgiu și inclusiv Capitala, mâine dimineață, pentru că și pe parcursul acestei zile și în cursul nopții ne așteptăm ca în continuare să avem strat neuniform de zăpadă, grosimea să se situeze între 15 – 30 de centimetri, viteza maximă la rafală 55 – 65 km/h. Rămân în vigoare, până la ora 14.00, cele șapte județe din partea de sud-est, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea pentru că aici, în continuare, vitezele maxime la rafală se vor situa, în general, între 60-65, local peste 70 de km/h. Iar pentru ziua de miercuri este posibil, tot mâine vom actualiza ca în continuare în această parte a țării pentru cele șapte județe să se impună în continuare menținerea, dar de această dată sub incidența unui Cod galben, pentru că fenomenele sunt în diminuare comparativ cu zilele acestea, dar viteza vântului se încadrează în emiterea unui astfel de cod, 55- 60 km/h”, a mai declarat Mateescu. Ea a mai afirmat că, în condițiile unei viteze susținute a vântului, va fi posibilă în continuare spulberarea zăpezii, viscolirea ninsorii și diminuarea vizibilității, a mai declarat Mateescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?