Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Cel puţin 55% din suprafaţa oceanelor lumii este exploatată pentru pescuit (studiu)


Peste jumătate dintre oceane sunt exploatate de marile traulere industriale, în special de vasele de pescuit aflate sub pavilion chinez, conform unui studiu publicat joi, care se bazează pe observații făcute din spațiu, ceea ce constituie o premieră, relatează AFP.
Oamenii de știință, ale căror concluzii sunt prezentate în jurnalul Science, au utilizat informații satelitare pentru monitorizarea pescuitului industrial și au concluzionat că cel puțin 55% din suprafața oceanelor lumii sunt din lume era exploatată astfel. Însă, ”suprafața totală pescuită este probabil mai mare”, posibil până la 73%, deoarece unele zone ale lumii nu sunt vizibile din cauza lipsei unei bune acoperiri satelitare.
Flota din cinci țări – Spania, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud și China – reprezintă peste 85% din flota de mari traulere industriale. Jumătate dintre ele sunt sub pavilion chinezesc. ”Oamenii pescuiesc în oceanele planetei de 42.000 de ani însă, până în prezent, nu am avut o imagine de ansamblu cu privire la locul și momentul în care oamenii pescuiesc”, a subliniat pentru AFP David Kroodsma, director de cercetare și dezvoltare al ONG-ului american Global Fishing Watch.
Locurile cele mai frecventate de vasele de pescuit sunt în nord-estul Oceanului Atlantic și în nord-vestul Oceanului Pacific, precum și în regiunile bogate în nutrienți din largul Americii de Sud și al Africii de Vest”, potrivit observațiilor. Aceste date provin în exclusivitate de la navele de dimensiuni mari echipate cu Sistem de Identificare Automată (SIA), ce permite vizualizarea lor prin intermediul sateliților astfel încât să se poată evita coliziunile. Prin urmare, „navele mici care capturează cea mai mare parte a peștilor prinși în apele (din zonele) de coastă ale lumii nu sunt recenzate pentru că nu au transmițătoare satelitare”, a dezvăluit Daniel Pauly, profesor universitar la University of British Columbia din Canada, care nu a participat la acest studiu.
Colectarea a miliarde de mesaje de la SIA ale traulerelor industriale între anii 2012 și 2016 a relevat că suprafața planetei vizată de pescuit a fost de patru ori mai mare decât suprafața cultivată pentru agricultură. Potrivit lui Daniel Pauly, datele colectate ar putea contribui la formularea normelor internaționale pentru reducerea pescuitului ilegal. „Cred că putem pescui în oceane într-o manieră mult mai sustenabilă decât pescuim în prezent, iar aceste informații pot ajuta la acest lucru”, a spus Kroodsma.
Industria pescuitului se ridică la 160 miliarde de dolari. Experții estimează că aproape o treime din stocurile mondiale de pește sunt prelevate din oceane la o rată nesustenabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?