Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Orice fel de activităţi fizice, ”oricât de modeste”, sunt asociate cu scăderea riscului de mortalitate (studiu)


Câteva ore de activitate fizică pe săptămână, chiar și de intensitate ușoară, cum ar fi plimbarea pe jos sau grădinăritul, reduc riscul de decese la bărbații vârstnici, chiar și atunci când perioadele de efort moderat durează doar câteva minute, sugerează un studiu publicat marți, citat de AFP. Volumul total al activității fizice, chiar și de intensitate ușoară, este asociat cu un risc mai scăzut de deces din orice cauză, au subliniat autorii studiului publicat în British Journal of Sports Medicine.
Potrivit cercetării, fiecare jumătate de oră suplimentară de activitate pe zi, precum mici activități de grădinărit sau ieșirea la plimbare cu câinele, au fost asociate cu o diminuare cu 17% a riscului de deces. După cum era de așteptat, o jumătate de oră în plus de activitate moderată până la intensă reduce în continuare riscul de deces cu 33%. „Liniile directoare din Marea Britanie și SUA privind activitatea fizică nu menționează (până acum) niciun beneficiu al unei activități de intensitate scăzută”, a declarat pentru AFP Barbara Jefferis, epidemiolog în cadrul University College London. „Însă, rezultatele studiului sugerează că toate activitățile fizice, oricât de modeste, sunt benefice”, a spus ea.
Conform recomandările actuale din Marea Britanie, sunt necesare cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă, susținute în cadrul unor perioade de cel puțin zece minute, notează cercetătorii. Însă, potrivit studiului care a monitorizat aproape 1.200 de septuagenari și octogenari care nu fuseseră diagnosticați cu boli cardiace, doar 16% dintre aceștia au reușit să se plieze pe aceste secvențe de exerciții de cel puțin zece minute. Totuși, două treimi dintre aceștia au reușit să atingă timpii de activitate recomandați, însă perioadele de mișcare au fost mai mici de 10 minute.
Recrutarea participanților s-a bazat pe datele în cadrul studiului ”British Regional Heart Study” care a început în 1978 și a inclus aproape 8.000 de persoane cu vârste între 40 și 59 de ani din 24 de orașe britanice. Din 2010 până în 2012, cei 3.137 de supraviețuitori au efectuat un examen medical și au răspuns la întrebări privind stilul de viață și calitatea somnului.
Studiul s-a concentrat în final pe 1.118 de bărbați care au purtat timp de șapte zile un dispozitiv pentru monitorizarea volumului și a intensității exercițiilor fizice efectuate. Aceste persoane, care aveau o vârstă medie de 78 de ani, au fost apoi monitorizate timp de cinci ani, perioadă în care 194 au decedat. S-a observat că durata totală a timpului dedicat exercițiilor a fost mai importantă decât timpul alocat acestora. Astfel, persoanele care s-au angajat în perioade scurte de activitate fizică de intensitate moderată (mersul pe jos în ritm vioi, tunderea gazonului, înotul și altele) au avut aceleași șanse de a-și prelungi viața ca și cele care au făcut aceste activități în mod regulat pentru perioade mai lungi de timp. În ambele grupuri, riscul de deces a fost cu 40% mai mic decât cel al persoanelor sedentare.
Autorii studiului au amintit că acest tip de cercetare nu permite stabilirea formale a unei relații cauză-efect. Nu se cunoaște cu certitudine dacă aceste observații sunt aplicabile femeilor mai în vârstă chiar dacă, în principiu, nu există niciun motiv pentru a obține rezultate diferite, au adăugat cercetătorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?