Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644
Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644

Nelu Barbu: 56 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru ajutorul de stat în sectorul zootehnic în 2018


Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, să aloce 56 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat pe anul în curs în sectorul zootehnic, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. „(…) O hotărâre de simplificare privind sprijinul acordat pentru sectorul zootehnic. Se alocă o sumă pentru plata ajutorului de stat pentru anul în curs de 56 de milioane de lei, din care 27 de milioane de lei pentru taurine, bubaline, porcine și ecvine și 29 de milioane de lei pentru ovine și caprine”, a declarat Nelu Barbu într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Prin același act normativ se prevede că „atestatul de producător care trebuie atașat la cererea de plată să fie temporar înlocuit cu adeverința emisă de aparatul de specialitate al primăriei localității unde a fost depusă cererea prin care se confirmă solicitarea atestatului de producător”. „(…) S-au schimbat puțin normele începând cu 1 ianuarie și acolo unde primăriile nu au intrat în posesia atestatelor de producător, au această posibilitate acum să elibereze anumite adeverințe”, a explicat Barbu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că în cadrul aceleiași ședințe a fost adoptată și o ordonanță de urgență care se referă la „anumite modificări aduse legislației ce reglementează schemele de plăți în agricultură”. „Această ordonanță de urgență, prin aceste modificări, se referă la cererile unice de plată aferente anului 2018, care se depun începând cu data de 1 martie. De aici și urgența, trebuia reglementat pentru simplificare. Avem, pe de-o parte, simplificarea normelor aplicabile măsurilor de ecologizare aferent plății pentru înverzire, creșterea fexibilității aplicării sprijinului cuplat, în sensul ca această aplicare să poată fi revizuită anual până la data de 1 august, cu efecte asupra anului următor”, a adăugat Nelu Barbu.
Potrivit lui, prin aceeași OUG se introduce posibilitatea de „a mări cuantumul plății pentru tinerii fermieri, de la 25 la 50% din cuantumul pe hectar al schemei de plată unică pe suprafață”. „Procentul urmează a fi stabilit prin hotărârea Guvernului. Åži, încă o chestiune, facilitarea accesului tinerilor fermieri la plata pentru tinerii fermieri pe o perioadă completă de cinci ani de plată în cazul în care aceștia nu au solicitat sprijin imediat după stabilire”, a mai precizat Barbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?