Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Doi vrânceni au murit din cauza pneumoniei; numărul persoanelor diagnosticate cu gripă, în creștere


    În cel mai recent raport de monitorizare a infecțiilor respiratorii acute, întocmit de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, au fost incluse 18 suspiciuni de gripă, confirmate clinic, 11 dintre ele fiind la grupa de vârstă 15-49 de ani. În nouă dintre cele 11 situații, pacienții au avut nevoie de internare. 
Săptămâna trecută, DSP Vrancea a înregistrat 1.918 cazuri de infecții respiratorii acute, dintre care 58 de cazuri au fost reprezentate de persoane care au avut nevoie de internare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-14 ani (604, cu 17 internări). Raportul de monitorizare a infecțiilor respiratorii a mai înregistrat 482 cazuri de pneumonii, dintre care în 117 cazuri persoanele bolnave au avut nevoie de internare. Cele mai multe cazuri de pneumonii au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-14 de ani, unde au fost înregistrate 135 de cazuri, cu 28 internări. Au fost înregistrate și două decese prin pneumopatie, unul la categoria de vârstă 15-49 de ani și unul la peste 65 de ani.
DSP Vrancea informează că au mai fost primite loturi de vaccin antigripal, iar persoanele care doresc să se vaccineze pot contacta medicii de familie.
    Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților. Astfel, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare pe care le conduc și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție. De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să prezinte în cel mai scurt timp o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați. În acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care permit și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente.
    Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.
    De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă.
    O altă modalitate de a preveni răspândirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.
    De la începutul sezonului rece 2017-2018, la nivel național au fost înregistrate 26 decese confirmate cu virus gripal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?