Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Vreme glacială, vânt puternic și un seism: Natura – vedetă fără voie la Jocurile Olimpice de iarnă


    Frigul este marea problemă a Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018, organizate de Coreea de Sud, iar previziunile meteorologice pentru următoarele zile, care vorbesc despre valori ale temperaturilor de -25 grade Celsius, vânt puternic, dar și micul seism cu magnitudinea de 4,6 grade produs dimineață, în regiunea Pohang și care a fost simțit pe întregul teritoriu sud-coreean, demonstrează că natura încă are un cuvânt de spus și ar putea deveni vedeta fără voie a acestei Olimpiade, conform AFP.
    Condițiile meteorologice severe au ridicat numeroase probleme sâmbătă, în timpul probei de sărituri cu schiurile. Săritorii au fost nevoiți să-și aștepte multă vreme rândul la start, pentru a coborî pe trambulina olimpică, în frig, ajutați de personalul tehnic care i-a acoperit cu pături. „Sincer, a fost destul de rău pentru mine, dar ce puteam face…”, a declarat săritorul polonez Dawid Kubacki, care s-a plasat pe locul 35 din 50 de competitori și s-a confruntat cu schimbări ale direcției și puterii vântului. „A fost o loterie”, a adăugat el.
    Alții, printre care și majoritatea spectatorilor probei, au fost cuprinși de frigul intens. „Am înghețat bocnă”, a exclamat săritorul austriac Michael Hayboeck, care s-a plasat pe locul 21. Proba s-a încheiat până la urmă cu o întârziere de peste o oră față de programul anunțat. „Securitatea atleților este prioritatea noastră”, a subliniat duminică dimineață Mark Adams, purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional (CIO). „Toate locațiile (unde se desfășoară probe olimpice) sunt bine organizate și în contact direct cu federațiile internaționale. Suntem încrezători că federațiile și sportivii știu ce pot să facă și ce să nu facă”, a adăugat Adams.
    Duminică dimineață a fost favorizată prudența. Vântul puternic, ce bătea în rafale cu 50 până la 72 de kilometri pe oră, a provocat anularea probei de coborâre bărbați, una dintre marile atracții sportive ale JO. Proba de coborâre a fost reprogramată pentru joi. Organizatorii s-au adresat și spectatorilor care doresc să asiste la probele olimpice. „Spectatorii sunt invitați să se îmbrace cât mai gros și să nu uite de căciuli și mănuși”, conform Comitetului local de organizare al JO (POCOG).
    Duminică dimineață s-a produs și un mic seism de magnitudine 4,6 în zona în care se desfășoară activitățile olimpice din estul Coreii de Sud. „Toate construcțiile și amenajările din locațiile prevăzute pentru probe olimpice sunt concepute să reziste la seisme cu magnitudinea de peste 7,0”, a asigurat POCOG. „Astfel, pot să vă promit că nu este niciun motiv de neliniște cu privire la aceste facilități”, a subliniat Sung Baik-you, președintele POCOG. Chiar și așa, seismul a declanșat o alertă automată pentru toți cei care asistă sau participă la marele eveniment sportiv. JO de Iarnă 2018 par însă predestinate să „tremure” în toate sensurile posibile, conchide AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?