Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Judecători români, instruiţi pe tematici privind legislaţia UE în domeniul concurenţei


Rolul instanțelor românești în aplicarea legislației privind ajutorul de stat va putea fi întărit grație unui proiect ce va fi derulat de Transparency International Romania în parteneriat cu Asociația Magistraților din România, în perioada ianuarie – decembrie 2018. Potrivit unui comunicat transmis marți, proiectul va avea ca obiectiv consolidarea capacității instanțelor românești de a asigura o aplicare coerentă a legislației UE în domeniul concurenței, cu accent pe normele privind ajutorul de stat.
În acest scop vor fi derulate sesiuni de training pentru 100 de judecători, pe tematici privind ajutorul de stat, în contextul actualizării regulilor privind acordarea ajutorului de stat, precum și al consolidării rolului instanțelor naționale. Sesiunile de training vor cuprinde întâlniri dedicate instanțelor în domeniul cauzelor comerciale (tribunale și curți de apel), vizând aplicarea în regim privat a legii concurenței și a reglementărilor privind ajutorul de stat; instanțelor de contencios administrativ privind documente administrative elaborate de autorități naționale cu competențe în domeniul concurenței (curți de apel, ÎCCJ).
De asemenea, va fi încurajată cooperarea între judecători români și judecători din alte state membre UE, prin organizarea unui colocviu internațional, participanții având astfel ocazia de a face schimb de bune practici, de experiență și expertiză în ceea ce privește legislația europeană în domeniul concurenței. Toate aceste activități vor contribui la formarea unei culturi judiciare comune în ceea ce privește legislația europeană în domeniul concurenței, precizează comunicatul.
Proiectul intitulat „Consolidarea rolului instanțelor românești în aplicarea legislației privind ajutorul de stat” este finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului de granturi care încurajează cooperarea cu instanțele naționale: „Training pentru judecători naționali privind legislația UE în domeniul concurenței”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?