Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Cercetătorii japonezi anunţă că au găsit o metodă de creștere rapidă a părului


Cercetătorii japonezi au anunțat că au dezvoltat o metodă de cultură foarte rapidă a foliculilor capilari care ar putea duce, în final, la eliminarea calviției și la remedierea pierderilor de păr provocate de chimioterapie sau de anumite boli, relatează AFP.
Studiul lor utilizează două tipuri de celule plasate în mici recipienți de silicon pentru cultivarea unor „germeni de foliculi ai părului”, sursa micilor cavități unde apar și se dezvoltă firele de păr. Condusă de profesorul Junji Fukuda de la Universitatea națională din Yokohama, echipa niponă a reușit să cultive 5.000 de astfel de „germeni” în câteva zile. Această metodă este prezentată ca un mare pas înainte față de laborioasele tehnici existente, care reușesc să creeze doar a 50-a parte din acești „germeni” o dată.
Testele pe oameni ar urma să nu înceapă mai devreme de cinci ani, dar cercetătorii sunt convinși că această tehnică ar putea fi utilizată pentru creșterea abundentă a părului. Aceasta ar putea veni și în ajutorul persoanelor care suferă de cancer și care sunt tratate prin chimioterapie sau care suferă de boli care provoacă o cădere a părului, a declarat Fukuda, ale cărui concluzii au fost publicate în revista Biomaterials. „Clinicile specializate folosesc de multe ori păr de pe ceafă pentru a-l planta în zonele frontale rămase fără păr. Problema este că acest lucru nu crește volumul total al părului”, a explicat Fukuda.
Tratamentele medicamentoase existente pot încetini căderea părului, dar nu reușesc să inverseze acest proces, a subliniat el. Un nou tratament care folosește această tehnică ar putea fi disponibil în 10 ani, a estimat profesorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?