Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Cazul fotbalistului Ekeng: Medicul de pe ambulanţă, trimis în judecată


Mihaiela Elena Duță, medicul de pe ambulanța Puls care l-a preluat de la stadion pe fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Capitalei pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
Patrick Ekeng a murit pe data de 6 mai 2016, după ce s-a prăbușit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo și Viitorul Constanța, fără un contact cu un adversar în prealabil. După intervenția staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanță. Ekeng a primit îngrijiri pe gazon, iar apoi a fost transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar șapte minute. Martorii oculari au relatat că medicul Duță de pe ambulanța Puls a intervenit foarte târziu. „Inculpata Duță Elena-Mihaiela, având calitatea de medic specialist medicină de urgență și fiind delegată să asigure asistența medicală de urgență la data de 06.05.2016 la partida de fotbal desfășurată pe Stadionul ‘Dinamo’, prin încălcarea obligațiilor ce îi reveneau, a omis să ia măsurile care se impuneau și anume – în primă fază evaluarea corectă a stării jucătorului Ekeng Ekeng Patrick Claude în funcție de care trebuia să ia sau să dispună măsurile adecvate și, ulterior, după ce a constatat că pacientul se afla în fibrilație ventriculară, să aplice protocolul de resuscitare prevăzut de ghidurile pentru ‘basic life suport’ – sporind astfel un pericol însemnat pentru viața pacientului, pericol care nu a mai putut fi înlăturat, acesta decedând în ciuda intervenției ulterioare a personalului medical din cadrul Spitalului ‘Floreasca’, neprevăzând rezultatul inacțiunii sale, deși trebuia și putea să prevadă producerea acestui rezultat”, se arată într-un comunicat al Parchetului Capitalei.
Mihaiela Duță s-a aflat pe stadionul Dinamo în momentul în care lui Patrick Ekeng i s-a făcut rău. Procurorii susțin că, fără a evalua complet starea pacientului, Mihaiela Duță nu a dispus inițierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanță în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgență București, aflat în imediata vecinătate a stadionului.
Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialiști din cadrul INML, moartea lui Patrick Ekeng a survenit din cauza unei fibrilații ventriculare apărute pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existența unui proces miocardic în remisiune și precipitată de un efort fizic.
Din datele medicale puse la dispoziția procurorilor nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească, iar acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere ducând la o scădere a șanselor de supraviețuire. În raportul de necropsie se mai reține faptul că în cazul atleților care suferă de tahiaritmie (cum a fost cazul lui Patrick Ekeng) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilați supraviețuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Åžansele de supraviețuire scad cu 5,5% pe minut.
Dosarul se va judeca la Judecătoria Sectorului 2 București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?