Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Adolescenţa se termină la 24 de ani, spun cercetătorii


Adolescența începe la vârsta de zece ani și se termină la 24 de ani, este concluzia unui studiu publicat la 17 ianuarie în revista The Lancet și preluat de site-ul mashable.france24. Pe de o parte, durata studiilor s-a mărit, iar pe de altă parte, momentul căsătoriei și cel al nașterii primului copil au fost amânate, suficiente argumente pentru a da peste cap viziunea noastră tradițională despre adolescență, consideră oamenii de știință.
Este ”esențial să recunoaștem această evoluție”, spun autorii studiului din Lancet Child & Adolescent Health. Debutul pubertății este considerat momentul în care partea encefalului cunoscută sub denumirea de hipotalamus începe să producă un hormon care activează glandele pituitare și cele genitale. Acest fenomen se produce în jurul vârstei de 14 ani, dar odată cu îmbunătățirea condițiilor de viață și a alimentației în numeroase țări dezvoltate, vârsta tinde să scadă spre zece ani. S-a constatat, de asemenea, că în anumite țări industrializate, precum Marea Britanie, vârsta medie a fetelor la prima menstruație a scăzut cu patru ani în cursul ultimilor 150 de ani. Cea mai mare parte a fetelor britanice, spre exemplu, au prima menstruația în jurul vârstei de 12 sau 13 ani.
Ca argument pentru prelungirii adolescenței, cercetătorii scot în evidență caracteristicile creierului, care continuă să evolueze și după vârsta de 20 de ani, iar un număr mare de tineri nu au încă măsele de minte înainte de 25 de ani. Recunoașterea faptului că tinerii rămân adolescenți chiar și după 19 ani, duce la concluzia că aceștia au nevoie de sprijin mai mult timp. ”Cu toate că numeroase drepturi juridice încep la 18 ani, responsabilitățile vieții de adult sosesc în general mai târziu”, estimează Susan Sawyer, directoarea centrului pentru sănătatea adolescenților de la Royal Children’s Hospital din Melbourne, autoarea principală a studiului.
A-i închide pe adolescenți între două vârste poate părea arbitrar, dar ”corespunde mai bine realității decât definiția pe care o aveam până în prezent”, mai spune Susan Sawyer. De aceeași părere este și profesorul Russell Viner, președintele ales al Colegiului regal de pediatrie și pentru sănătatea copiilor, care reamintește că, în Marea Britanie, ”vârsta medie pentru a devenit independent este acum în jur de 25 de ani pentru bărbați și femei”. Pe de altă parte, Jan Macvarish, sociolog la Universitatea Kent, avertizează asupra revizuirii definiției adolescenței: ”Tinerii știu mai bine să se pregătească pentru așteptările societății decât înainte”, amintește cercetătorul care crede că îi infantilizăm prea mult pe viitorii adulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?