Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ULTIMA ORĂ! Manifestările de mâine din Piața Unirii, transmise în direct de Televiziunea națională


Comunicat de presă – TVR
Unirea Principatelor aniversată la Televiziunea Română
Miercuri, 24 ianuarie, toate canalele TVR transmit programe speciale
Televiziunea Română a pregătit programe speciale pentru a marca Mica Unire, pe 24 ianuarie, când se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza – primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. În această zi, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional și TVR Moldova unesc românii din țară și de pretutindeni prin numeroase transmisiuni dedicate.
Emisiunile tradiționale ale TVR 1 vor avea ediții sau subiecte speciale pe parcursul întregii zile: 1 Matinal, Perfect Imperfect, Aici, acum, Vorbește corect sau Pulsul Zilei. 
De la ora 16.00, telespectatorii TVR 1, TVR Moldova și TVR Internațional pot urmări Ediția specială Mica Unire, transmisă în direct de la Focșani. 
Documentarul Vis de aur, coroană de oțel, care explică Marea Unire și implicarea Iașului în filmul evenimentelor, poate fi vizionat la TVR 1, de la ora 17.30, iar de românii din afara țării: la TVR Internațional, de la ora 12.30 și la TVR Moldova, de la ora 21.00.
La TVR 2, profesorul Adrian Cioroianu continuă se ne explice marile momente ale istorie noastre în 5 minute de istorie (de la ora 12.50), iar de la ora 14.05 este programat spectacolul Chirița în provincie – de Vasile Alecsandri (având în distribuție pe: Tamara Buciuceanu, Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Margineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu, Ioan Chelaru). Seara este programat unul dintre cele mai populare filme românești realizate vreodată, Mihai Viteazul, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Miercuri, 24 ianuarie și joi, 25 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2 puteți urmări cele două părți ale filmului notat cu 8.4 de IMDB (cel mai mare site specializat de filme), propunerea României la Oscar în 1972, la Categoria Film străin.
Pe parcursul întregii zile, și publicul TVR 3 are programe speciale dedicate Unirii. Realizatoarea Gabriela Baiardi ne spune că România s-a născut la Iași și ne explică de ce Iașul este orașul unirii românilor în momente istorice importante, la TVR 3, de la ora 9.30 și la TVR Moldova, de la ora 15.00. În direct de la Iași, la ora 10.00, pe TVR 3, TVR Internațional și TVR Moldova putem urmări Clipa unica de istorie-24 ianuarie 1859. Iașii Marilor Uniri – o emisiune magazin cu invitați, reportaje și evenimente transmise în direct din studioul TVR Iași și din Piața Unirii din Iași.
De la ora 16.00 la TVR 3 (și de la ora 22.30 la TVR Moldova) suntem invitați la Balurile din vremea Unirii – o emisiune filmată la Muzeul Unirii din Iași, în care ascultăm muzică clasică și lăutărească, dansăm vals și menuet, vorbim despre viața mondenă, măști, obiceiuri culinare și modă vestimentară.
De la ora 21.00, la TVR 3, vizionăm programul Uniți în cuget și-n simțiri, Artele în vremea Unirii, pentru ca seara să se încheiei cu spectacol al Orchestrei Naționale ‘Lăutarii”. Maestrul maestrul Nicolae Botgros și orchestra sa ne propun, de la ora 21.00 la TVR Internațional și 22.00 la TVR 3, ‘Lăutarii Altfel’ – un concert de folclor, romanțe, și șlagăre interpretate de vedete îndrăgite de pe ambele maluri ale Prutului: Monica Anghel, Marcel Pavel, Fuego, Paula Seling, Natalia Barbu, Lidia Bejenaru, Ion Paladi, Ioana Căpraru, Nicolae Cibotaru, Tatiana Jacot, Lilia Roșca, Anișoara Dabija și alții.
În 2018, Anul Centenarului, TVR va dedica ample spații acestui moment și va difuza emisiuni speciale, transmisiuni în direct, documentare istorice consacrate pregătirii Marii Uniri și ‘războiului reîntregirii’, serii de portrete ale românilor care au înfăptuit România Mare, documentare dedicate evenimentului și filme istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?