Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Faza I a proiectului Vrancea Curată a fost finalizată


    Consiliul Județean Vrancea a anunțat că a finalizat Faza I a proiectului „Sistem de management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea”. Valoarea totală a Fazei I a Proiectului, fără TVA, este de 59.130.083,00 lei. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. În Faza 1 a proiectului, care s-a închis la 30.06.2016, au fost finalizate cele mai multe dintre contracte, fiind îndepliniți majoritatea indicatorilor fizici ai proiectului: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au finalizat lucrările la Celula 1 de depozitare a deșeurilor și la Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mîndresti (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești.
    Indicatorii de performanță ai proiectului vor fi îndepliniți la finalizarea celei de a 2-a Faze a Proiectului după cum urmează: gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, gradul de acoperire a colectării în zona rurală va fi de 90%, va fi introdus în zona rurală sistemul de colectare separată a deșeurilor din ambalaje și biodegradabile, volumul deșeurilor mixte la depozitele de deșeuri va fi redus cu 40%.
    De asemenea, administrația județeană anunță lansarea proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”. Valoarea totală a Contractului de Finanțare inclusiv TVA este de 47.485.565,05 lei din care valoarea totală eligibilă este de 39.714.437,01 lei, finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune în suma maximă de 36.211.305,94 lei și valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului în suma de 739.006,25 lei. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. 
    Vă reamintim că proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea” are termen de finalizare data de 31 decembrie 2018 și este realizat în proporție de 90%. La această dată sunt finalizate 3 din cele 5 contracte aferente proiectului „Vrancea Curată”, respectiv: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane de deșeuri neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au construit 3 stații de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focșani-Golești, Adjud și Vidra), 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (de la Focșani-Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești) și a fost construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret. Cel de-al 4-lea contract este în curs de perfectare, el având ca obiect  construirea celor aproximativ 587 de puncte de colectare a deșeurilor de la nivelul primăriilor de pe raza județului Vrancea. Aceste puncte de colectare deșeuri urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. De asemenea, la această dată este  pregătită documentația necesară scoaterii la licitație a ultimului contract din cadrul proiectului „Vrancea Curată” –  selectarea operatorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret. Acesta este ultimul pas legal, necesar de îndeplinit, pentru ca proiectul de management al deșeurilor să poată deveni operațional. Valoarea proiectului Vrancea Curată este de 145 milioane de lei.

Proiectul Vrancea Curată, blocat de 2 primari liberali

    Vă reamintim că proiectul Vrancea Curată este blocat de mai bine de doi ani și de primarii liberali din comunele Èšifești și Ciorăști. Concret, cei doi primari au refuzat să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer, blocând proiectul „Sistemul de management integrat al deșeurilor din Vrancea”, deși inițial au fost de acord cu acest proiect, iar localitățile respective sunt parte integrantă din proiect. Deși Consiliul Județean a câștigat procesele cu primăriile Ciorăști și Èšifești, primarii localităților respective refuză în continuare să deblocheze acest proiect de importanță majoră pentru județul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?