Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Misiunea poate începe, avem legătura radio …


Acțiunile de luptă moderne dau tot mai mult dimensiunea reală a aportului inteligenței și tehnologiei militare la obținerea succesului. Chiar dacă „războiul viitorului va fi ca în poveștile de science fiction de azi”, dominanta IT va fi, în conflictele reale sau virtuale, atunci, ca și acum, omniprezentă, deci hotărâtoare. S-a demonstrat, indubitabil, mai ales în aceste ultime conflicte de mare amplitudine și dinamică acțională (Afghanistan și Irak), că surprinderea tehnologică și informațională, sublimat al inteligenței umane și artificiale, a avut, are și va avea un rol decisiv în confruntarea militară.
De ce am vrut să fac o astfel de introducere mai tehnică? Pentru că voi încerca să descriu o componentă vitală a unui sistem din organica structurii Batalionului de Infanterie Protecția Forței „Brave Hearts”fară de care nu ar fi posibil îndeplinirea unei misiuni încredințate. Voi vorbi despre ceea ce înseamna lucrul cu „inteligența artificială” la compartimentul comunicații și informatică. Acest compartiment se află într-o permanentă legătură cu structuri similare ale partenerului american, într-o continuă upgradare a sistemului informațional.
Maiorul Marius Stoleru, șef comunicații: …adevăratele provocări pe linie de specialitate și dobândirea experienței profesionale le poți găsi doar într-un teatru de operații; aici ni se oferă ocazia unică de a programa și exploata tehnica de comunicații de ultimă generație. În spatele legăturilor de comunicații continue și a organizării rețelelor se află multă muncă și timp; toate acestea pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor, satisfacția noastră cea mai mare fiind atunci când se întorc colegii noștri cu bine dintr-o misiune, fapt care, în complexul succesului de aici, se datorează și legăturilor de comunicații pe care noi, transmisioniștii, le asigurăm….

Ce este totuși bine de știut? Fiecare plecare în misiunea de patrulare, sau alt gen de misiune, fie că se execută pe timp de noapte sau de zi, se face cu o verificare amănunțită a tot ceea ce înseamnă echipamente de comunicații aflate la bordul autovehiculelor de luptă. De la banalul receptor la complexul GPS, legătura cu punctul de comandă al batalionului, vitală de altfel și care se deduce din dezideratul misiunii sunt verificate. Oameni dedicați meseriei lor și vorbesc aici de mm Crăciun Costică, plutonierul major Roșca Sorinel sau plutonier Mihai Ciprian, care fac din respectarea fișei postului o regulă de aur. Ei sunt constienți că de munca lor depinde viața camaradului aflat în misiune, de munca lui depinde coordonarea unei întregi misiuni.
Plutonier major Roșca Sorinel: … ne bazăm unii pe alții, ne înțelegem foarte bine iar pentru noi, militarii de comunicații și transmisiuni, cuvântul de ordine este unitatea și colaborarea. Într-o misiune ca aceasta colaborarea este esențială deoarece este nevoie de fiecare pentru a face ca rotițele funcționale compartimentului să se poată mișca într-un tot unitar cu o singură direcție – reușita misiunii…

Pare fragilă la prima vedere, dar are o voință și determinare aproape masculină. În fiecare zi de la începutul misiunii am văzut-o printre mașinile de luptă sau cu echipamente de comunicații în mână.
Mereu preocupată de funcționarea tehnicii pe care o are la utilizare, tânăra noastra colegă locotenent Lăzărescu Roxana, face dovada că egalitatea de șanse se aplică și atunci când vine vorba și de îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Dorința ei de a ieși în misiuni, de a supraveghea personal funcționarea echipamentelor de comunicații aflate pe autovehiculele de luptă, a atras după sine aprecierea camarazilor.
Locotenent Lăzărescu Roxana, comandant pluton sprijin: …legăturile radio sunt vitale, ajutându-ne esențial în orice moment, la fiecare pregătire a misiunii am grijă să prezint toate frecvențele utilizate pe timpul executării acesteia, iar înainte de a ieși pe poarta bazei, dacă colegii din subordine îmi raportează că totul este în regulă din punct de vedere al comunicațiilor, mă simt mai în siguranță. Știu și sunt convinsă că aceștia au verificat, cu răbdarea specifică de transmisionist, toate sistemele de comunicații ale plutonului meu…

Dar lucrurile au o continuitate firească, aici la compartimentul comunicații și transmisiuni, pentru că întodeauna trebuie să fie cineva și „la celălalt capăt al firului”. Vorbesc aici despre radiotelefoniștii batalionului.
În punctul de comandă al batalionului, șapte zile din șapte, 24 de ore din 24, informațiile din teren au trecut prin galena transmisioniștilor și radiotelegrafiștilor, care au schimbat jurnalele stațiilor radio, precum elevii premianți caietele la orele suplimentare de pregătire.
Experiența dobândită în cele cinci misiuni internaționale și în multitudinea de exerciții desfășurate în țară și străinătate, fac din plutonierul major Rîcu Cristian un adevărat profesionist în configurarea și mentenanța rețelelor de calculatoare, calculatoare atât de necesare lucrului în cadrul batalionului.
Toate acestea au un numitor comun, al lucrului bine făcut în echipă. Da, știu ce spun, ca și la celelalte structuri, echipa e sufletul unei reușite și astfel adunate toate aceste reușite duc la numitorul comun și anume îndeplinirea misiunii batalionului.
Mă uit cu respect acum, când Plutonul 2 Dragon Wolves se pregătește să plece în misiune, privesc cum maistrul militar Crăciun Costică, care are cam 50 de ani, aleargă de la un MRAP la altul și verifica aparatura de transmisiuni. Mă uit la el cum raportează despre viabilitatea legăturilor și citesc pe chipul lui că totul este în regulă.
Și fiindcă e vorba de transmisiuni o să dau legătura către altă structură ce așteaptă să fie prezentată… Inimi neînfricate aveți legătura…
„ROGER” se aude în cască și … povestea noastră continuă…

Locotenent colonel Toni Ene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?