Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Trofeul „Mihai Eminescu” pentru promovarea culturală a orașului Panciu, decernat scriitoarei Mariana Rogoz Stratulat


Trofeul „Mihai Eminescu”, în semn de mulțumire și prețuire pentru activitatea literară și pentru promovarea culturală a orașului Panciu, a ajuns anul acesta la scriitoarea Maria Rogoz Stratulat. Trofeul i-a fost înmânat luni, 15 ianuarie 2018, de primarul Iulian Nica, în cadrul evenimentului organizat de Primăria Orașului Panciu și Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, de Ziua Culturii Naționale. „Sunt un om al orașului Panciu. Ca profesor, era normal să fiu implicată în acțiunile culturale. Și nu doar ca profesor m-am simțit și mă simt legată de orașul Panciu. M-am născut aici, am învățat și am trăit aici, și trebuie să rămân tot aici, să-mi asum și responsabilitatea plecării într-o altă lume. Vă mulțumesc foarte mult, să fiți sănătoși și să faceți și de acum înainte tot ce e mai frumos pentru acest oraș”, a declarat scriitoarea.
Evenimentul a prilejuit și lansarea cărții „Doamne, de ce m-ai pedepsit cu mine?”, pe care Mariana Rogoz Stratulat a editat-o cu sprijinul primarului Iulian Nica. Volumul, prefațat de Lucia Olaru Nenati, conține 45 de poezii în vers liber și două poeme în proză. „Prin ceea ce am inclus în acest volum, nu fac altceva decât să mă prezint pe mine însămi, să-mi prezint gândurile și concepțiile despre viață. Titlul cărții nu reprezintă un reproș, ci o dorință de a afla de ce am fost înzestrată cu acest har prin care doresc să spun adevărul despre ceea ce trăiesc în intimitatea mea. De fapt, întrebarea din titlu urmează o anumită linie – a luminii, a liniștii, a umbrei, a dorului, a dragostei. Versurile, la prima lectură, par a fi simple și transparente, precum lacurile de munte dar, tot ca lacurile de munte, pot fi adânci și profunde. Veți întâlni, de asemenea, imagini paradoxale ce alternează cu imagini solare, toate finalizate cu o îmbrățișare de dragoste eternă. Veți descoperi, în poemul final, că nu este vorba despre o pedeapsă ori despre un blestem aruncat asupra mea de către Dumnezeu, ci despre o binecuvântare. Și aș putea să modific puțin titlul și să spun: «Mulțumesc, Doamne, că m-ai pedepsit cu mine!”, a afirmat Mariana Rogoz Stratulat.
Manifestarea, ce a avut loc în Sala Mare a Casei de Cultură din Panciu, a debutat cu un moment de reculegere în memoria scriitorului Ionel Bandrabur, de la a cărei moarte s-au împlinit 2 ani pe 13 ianuarie, precum și în memoria fostei profesoare Stela Neagu, care a încetat din viață pe data de 4 ianuarie 2018. Un moment aparte a fost și cel în care profesorul Mihail Adafinei a vorbit despre  „Contribuția bărbaților din orașul Panciu la făurirea și apărarea României Mari (14 august 1916 – 4 august 1919)”, momentul fiind dedicat Centenarului Marii Uniri din 1918. Profesorul Mihail Adafini, președintele Filialei Vrancea a Societății de Științe Istorice din România, a prezentat o scurtă istorie a Regimentului Putna nr. 10, cu aspecte mai puțin cunoscute despre campaniile militare din 1916, 1917 și 1918, precum și despre luptele pentru alungarea armatei maghiare din nord-vestul Transilvaniei. „Anul acesta, 2018, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, avem datoria sfântă de a-i comemora pe cei care și-au jertfit pentru Mama noastră, România, ce au avut mai scump: viața!”, a spus Mihail Adafini.

„Oamenii de cultură merită întreaga considerație”

Sărbătoarea culturii naționale a mai prilejuit și lansarea volumului II al lucrării „Vrancea Literară – Antologia scriitorilor vrânceni”, coordonată de profesorul Culiță Ioan Ușurelu, președintele Ligii Scriitorilor din Vrancea. Cartea, apărută la editura „Salonul Literar” din Focșani, a văzut lumina tiparului cu sprijinul primarului Iulian Nica. Noua apariție editorială a fost comentată de scriitorii Culiță Ioan Ușurelu, Petrache Plopeanu, Rodica Soreanu, Ion Apostu și Costi Toma.
„An de an, Ziua Culturii Naționale ne oferă ocazia să promovăm valorile locale. Astfel, în 2018, am propus păncenilor cele mai noi creații ale doamnei Mariana Rogoz Stratulat, reunite într-un volum de versuri caracterizate de aceeași profunzime și sensibilitate cu care ne-a obișnuit. Alături de noi a fost și domnul profesor Culiță Ioan Ușurelu, cu volumul II din «Antologia scriitorilor vrânceni», lucrare de care s-a ocupat, cu grijă, răbdare și respect pentru ai săi colegi, maeștri ai condeiului. Scopul acestor lansări de carte nu este doar de a informa cititorii cu privire la cele mai noi apariții editoriale, ci și acela de a cultiva respectul pentru adevăratele valori, pentru oamenii ce constituie repere importante în procesul atât de necesar al păstrării identității naționale, al consolidării unei culturi bazate pe norme și pe valori perene. Suntem binecuvântați, ca oraș și ca județ, cu talente care trebuie identificate, scoase la lumină, susținute și, mai ales, promovate. De aceea, ca primar, dar și ca om, voi fi în continuare alături de oamenii de cultură, care merită întreaga noastră considerație pentru contribuția la păstrarea identității noastre naționale”, a declarat primarul Iulian Nica.
Evenimentul s-a terminat, cum altfel, decât cu un omagiu adus poetului național Mihai Eminescu, la 168 de la naștere, prin intermediul unui recital de versuri. Momentul a fost susținut de actorii Trupei de Teatru „Protha” din Panciu, pregătită de Cătălin Eduard Sfîrloagă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?