Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Depresia și anxietatea, printre afecţiunile psihice recunoscute ca accidente de… muncă în Franţa


Mai mult de 10.000 de afecțiuni psihice au fost recunoscute ca accidente la locul de muncă în 2016 în Franța, iar dintre acestea 596 au fost încadrate ca boli profesionale, relevă un raport inedit făcut public marți de l’Assurance maladie (casa de asigurări de sănătate). Departamentul accidente de muncă/boli profesionale din cadrul l’Assurance maladie a studiat certificatele medicale pentru cele 626.000 de accidente de muncă recunoscute în 2016: printre acestea, aproximativ 10.000 vizau „tulburări psihice”. Expresia include tulburări de anxietate, tulburări de somn, depresie, tulburare de stres post-traumatic …, relatează Le Figaro.
Două „evenimente declanșatoare” sunt la originea creșterii accidentelor de muncă legate de afecțiuni psihice, în proporții „aproximativ egale”, se spune în raport. Pe de o parte, un șoc sau un stres legat de un eveniment violent din afara companiei (agresiune, jaf, atac … la locul de muncă) și, în al doilea rând, condițiile de muncă. Recunoașterea tulburărilor psihice ca accidente de muncă se bazează pe certificatul medical care descrie accidentul și circumstanțele acestuia, explică Le Monde.
În ceea ce privește companiile, trei sectoare de activitate concentrează aproximativ jumătate din cazurile de tulburări psihice: medico-social (18%), transport (15%) și comerț cu amănuntul (13%). Toate trei au în comun relația cu publicul. Expunerea la stres, violențele interne sau externe companiei pot avea consecințe asupra sănătății angajaților „în ceea ce privește boli cardiovasculare, tulburări musculo-scheletice, tulburări de anxietate, depresie, epuizare profesională sau chiar suicid”, reamintește l’Assurance-maladie.
Angajații cei mai afectați de tulburări psihice legate de locul de muncă sunt femeile (60%) „ceea ce este în concordanță cu expunerea lor mai mare la riscuri psihosociale’, iar vârsta cea mai vulnerabilă este vârsta mijlocie (40 de ani pentru femei, 41 de ani pentru bărbați), conform studiului. Tulburările psihice care fac obiectul recunoașterii ca boli profesionale sunt depresiile, care sunt majoritare (77%), apoi tulburările de anxietate (11%), tulburarea de stres post-traumatic (10%) și alte tulburări mentale și de comportament.
Severitatea simptomelor observate, precum și o „legătură directă și esențială” cu munca sunt cele care duc la o eventuală încadrare a lor drept accidente de muncă. Aceste patologii sunt din ce în ce mai frecvente, cu un cost anual de 230 de milioane de euro. Åži cel mai îngrijorător este faptul că tendința generală este în creștere: afecțiunile psihice reprezintă 1,6% din accidentele de muncă în 2016, față de 1% în 2011. În plus, aproximativ 600 de tulburări psihice au fost recunoscute ca boli profesionale în 2016, din 1.100 de cereri, un număr care, chiar dacă rămâne marginal, a crescut de cinci ori în cinci ani. De asemenea, studiul arată că numărul de sinucideri recunoscute ca accident de muncă „oscilează anual între 10 și 30”.
Durata concediilor legate de un accident de muncă pentru afecțiune psihică este în medie mult mai lungă (112 zile) decât pentru accidentele de muncă în general (65 de zile). De asemenea, recunoașterea unui accident de muncă face posibilă acordarea unor indemnizații zilnice mai mari decât cele percepute pentru boală simplă, fără limită de durată, scrie Le Monde. Scopul studiului este de a sublinia, pe de o parte, faptul că l’Assurance-maladie recunoaște afecțiunile psihice ca accident la locul de muncă și, pe de altă parte, în momente de constrângere bugetară, de a identifica sectoarele și salariații cei mai afectați pentru a orienta măsurile preventive, a declarat Marine Jeantet, directoare pentru riscuri profesionale în cadrul instituției menționate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?