Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO: Zeci de medici de familie din Vrancea nu mai eliberează rețete compensate și trimiteri. „Noi trebuie să procedăm într-un fel, ca să fim băgați în seamă“


    Pe ușile unor medici de familie din oraș a fost afișat din prima zi a noului an următorul mesaj: „Dragi pacienți, vă informăm că începând cu data de 1 ianuarie 2018, medicii de familie nu mai au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Toate demersurile de negociere pe căi diplomatice cu decidenții au fost epuizate. Revendicările și protestele medicilor de familie se referă la condițiile acordării unor servicii medicale de calitate dumneavoastră, pacienților noștri. Pe scurt, cerințele noastre comune vizează atât birocrația excesivă, sistemul informatic defectuos, cât și protocoalele medicale și interdicțiile de prescriere de medicamente, care ne ocupă nouă tot timpul iar pe dumnevoastră vă pun inutil pe drumuri. Subfinanțarea cronică a dus în acest moment la imposibilitatea cabinetelor medicale de a-și susține financiar activitatea. Ca urmare, o parte din cabinetele medicale se vor închide iar altele vor funcționa acordând servicii medicale în sistem privat, fără a elibera bilete de trimitere și rețete compensate până la soluționarea revendicărilor noastre”.
    Aproape jumătate din medicii de familie din județ au refuzat până în prezent să semneze actele adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate Județene.
    „Eu n-am semnat, n-am fost nici contactat. Este harababură, probabil ca peste tot în țară. Un lucru este cert: CNAS și Ministerul ignoră solicitările noastre. Înainte de a fi medici, suntem pacienți cu toții și cunoaștem cel mai bine supliciile sistemului. Nu mai putem face față. Majoritatea cabinetelor pot fi închise, fiind în pragul falimentului, din cauza finanțării. Fiecare în cabinet știe dacă poate funcționa legal sau nu. Consultații putem da, pentru că suntem cabinete private, dar nu vor putea scrie legal rețetele compensate și trimiterile. Normal adiționalul trebuia anunțat cu cinci zile înainte, cu negocieri, ca orice contract. Cu pistolul la tâmplă, se întâmplă dezastre… Adiționalele înseamnă să funcționăm până în martie cu același buget mizerabil de anul trecut. Este haos și dezamăgire, din partea decidenților. Un angajat de la CAS ajunge să aibă salariile mai mari decât un medic, iar cheltuielile cu salariul unui angajat din conducere ajung să depășească veniturile unui cabinet cu 2000 de pacienți înscriși”, ne-a spus dr. Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea.

    Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunțau în luna decembrie a anului trecut, într-un comunicat de presă, că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele medicilor de familie nu vor mai acorda servicii decontate de Casele de Asigurări de Sănătate (CAS), ca urmare a nesemnării  actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate Județene.
    Dr. Alexandru Ghenadi, medic de familie în municipiul Focșani, ne-a vorbit pe larg despre decizia de a nu semna actele adiționale. Potrivit acestuia, fără o poziție fermă din partea medicilor de familie, lucrurile nu se vor schimba în bine, iar revendicările lor vor rămâne în continuare fără un răspuns.
    „Noi, ca și organizație, am recomandat să nu se semneze actele adiționale, până când nu vom avea niște negocieri la nivel central cu Casa de Asigurări, cu Ministerul Sănătății, negocieri care au fost întrerupte pe data de 28 decembrie, din punctul nostru de vedere, fără nici un rezultat. Adică s-au emis numai promisiuni, dar nu s-a rezolvat absolut nimic, de câteva luni de zile, de când au loc aceste negocieri între medicii de familie, reprezentanții lor de la București și Casa de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății. Practic nu s-a rezolvat nimic și din cauza asta a ajuns cuțitul la os.
    Nici nouă, trebuie să înțelegeți, nu ne face plăcere situația asta în care suntem obligați să refuzăm eliberarea de documente în contract cu CAS, adică rețete compensate, bilete de trimitere la specialități și bilete de trimitere pentru explorări funcționale. Noi suntem prezenți la cabinetele noastre, acordăm consultații pro bono, fără taxare, fără nimic, dar nu putem elibera aceste documente, până când nu avem contracte cu Casa de Asigurări. Asta este ceea ce se întâmplă zilele astea.
    Ceea ce dorim noi cuprinde mai multe puncte, care au fost enunțate de nu știu câte ori, tuturor decidenților și care nu au fost luate în seamă. Este vorba despre debirocratizarea sistemului, de plimbarea pacienților pentru tot felul de acte, de hârțoage, care necesită timp și plimbarea lor la spital, la specialități, pentru tot felul de scrisori medicale, care nu au nici un rost, și așa mai departe. Este vorba de protocoale stabilite de CAS, care nu au nici un sens și care îngreunează munca noastră. Este vorba de sistemul informatic care ba merge, ba nu merge, care este plin de erori, care ne dă erori în categoria de asigurați a pacienților și care implică niște controale din partea CAS și niște sancțiuni asupra medicilor de familie. Am ajuns să plătim rețetele pacienților, din cauză că nu corespunde categoria de asigurat, nu corespunde statusul de pensionar.
    Sistemul ne-a transformat pe noi în niște contabili. Fișa medicală este plină de cupoane de pensie, de adeverințe, de declarații și nu de parte medicală. Nu se mai poate așa ceva! În al doilea rând este vorba de finanțarea medicinei de familie, care a rămas un deziderat de mai mult timp și care nu s-a rezolvat. Au fost propuneri, au fost promisiuni că se va face, că se va drege, dar nu s-a rezolvat absolut nimic, deși în spital s-au făcut niște majorări pentru salariați anul trecut și s-a ieșit la posturile de televiziune și s-a spus că toți medicii de familie au primit, noi nu am primit nimic. Noi suntem 11 mii, din 40 de mii de medici, care am mai rămas în această țară, și care avem în fiecare cabinet câte o asistentă.
    Pentru asistentele din spital s-au mărit salariile, cam cu 25%. Și noi suntem obligați să mărim salariile, pentru că au fost hotărâri de guvern care au determinat schimbări financiare, dar la noi a rămas aceeași finanțare. Din cauza asta am și solicitat o creștere a finanțării, pentru că și noi suntem medici și noi avem asistente și asistentele noastre sunt la fel ca cele din spital. Nu vrem mai mult, vrem un procent european, care este asigurat pentru medicina de familie. La momentul actual suntem cu 5,8% din totalul finanțării CAS-urilor, lucru care este prea puțin. Toate organismele internaționale au preconizat un procent între 10-12%, în țările asigurate se ajunge până la 15%. Noi nu cerem nimic în plus, cerem un procent decent, ca să putem întreține aceste cabinete, ca să putem trata pacienții în condiții europene.
    Aici sunt două cabinete medicale asociate, lucrez împreună cu soția. Sunt înscriși cam 1500 de pacienți asigurați. Noi suntem plătiți la pacienții asigurați. Aici este o altă problemă, am cerut să fim plătiți la numărul de pacienți înscriși. Adică am înscriși 1800-1900, din care 400 nu sunt asigurați, fie pentru că au devenit șomeri, etc. Procentul de pacient asigurat îl stabilește CAS. Elevii când fac 18 ani devin neasigurați, deși ei studiază în continuare.
    Am participat și la mitingul de la București din 15 noiembrie. Prim ministrul a părut că înțelege atunci, dar mai departe lucrurile s-au blocat, nu s-a debirocratizat nimic, CAS a dat copy paste la contractul vechi, în momentul în care noi aveam negocieri cu ei și nu s-a schimbat nimic. Noi nu putem să ne luăm concedii sau să plecăm în vacanță decât foarte greu, trebuie să găsim înlocuitor, iar înlocuirea este extrem de complicată. În afară de asta sunt și presiuni din partea CAS, ca întotdeauna, la nivel central. Presiuni, dezinformări, precum că majoritatea au semnat, nu e chiar așa… E un conflict de acum deschis între medicii de familie, CAS și Ministerul Sănătății.
    Pisica moartă este la ei acum, pentru că noi am propus niște modificări ale contractului, s-a promis că se va schimba ceva, nu s-a schimbat nimic. Nu mai putem continua așa. Noi putem lucra și în sistem privat, nu este obligația noastră. Obligația de a face  contract cu noi este a CAS, ei decontează banii populației și au obligația de a face contract cu furnizori. Nu este obligația mea să asigur asistență medicală primară populației, este obligația CAS-urilor”
, ne-a spus dr. Alexandru Ghenadi.

    În acest conflict dintre medicii de familie și CNAS, pacienții se plâng că sunt singurii care au de suferit. „Sistemul este defect și din cauza lui avem noi, pacienții, de suferit. Nu este normal să se întâmple asta, pentru că noi plătim și avem dreptul la servicii medicale”, ne-a spus o pacientă. Oamenii au comentat și în mediul online și cei mai mulți nu sunt de partea medicilor de familie. „Foarte urât. Medicii se răzbună pe pacienți..dacă ei aleg azi să nu le fie medici pacienților lor, mâine pacienții vor alege să își caute alt doctor”, a scris Lavinia Budescu. „De ce mai plătim asigurare lunară dacă o dată pe an când mergem la doctor trebuie sa plătim consultul?”, a întrebat Georgiana Mihaela Fratila. „Avem bolnavi cu handicap grav și nu avem bani să cumpărăm rețetele”, a precizat Mariana Norocea.

    Potrivit doctorului Alexandru Ghenadi,  pacienții sunt, în general, înțelegători. „Cel puțin acum, la început. Este posibil să apară probleme mai complicate. De exemplu astăzi (n.r. ieri), fiind prima zi, nu aveam planificări, dar de mâine devine deja mai complicat, pentru că sunt pacienți programați pentru control periodic, care trebuie să-și continuie tratamentul, să-și ia rețete, deja devine neplăcut și pentru noi, pentru că mi-ar fi plăcut să continuăm contractul în condiții amiabile, dar totuși în condițiile astea nu se mai poate. Aici suntem șapte medici de familie care nu au semnat actele adiționale, dar sunt și alți colegi care au semnat. Nu suntem unitari, unii au semnat, alții nu, însă majoritatea din Vrancea nu au semnat. Avem date care spun că până la sfârșitul anului trecut au semnat doar vreo 30-50 de medici, din 150 în total. Din păcate, ceea ce am văzut de-a lungul timpului a fost că lucrurile s-au schimbat printr-o poziție de forță.
    În definirea contractului cadru pe care lucrăm, noi nu avem dreptul de negociere, ca să vedeți aberație legislativă! Și atunci noi trebuie să procedăm într-un fel, ca să fim băgați în seamă. Acum când noi am anunțat că nu vom mai semna, au început să apară presiunile. În alți ani când se semna retroactiv, nu mai era nici o problemă că se semna cu o lună de zile întârziere. Am fost amenințați că dacă nu semnăm până în data de 29 decembrie, s-ar putea să nu mai semnăm niciodată. Nu cred că alți furnizori de servicii medicale au mai fost sunați să li se spună să semneze contracte”
, ne-a mai spus dr. Alexandru Ghenadi.

    Potrivit directoarei Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Emanuela Georgescu, CAS Vrancea nu a făcut presiuni asupra medicilor de familie, cu privire la semnarea actelor adiționale până la o dată limită. Ieri, până la terminarea programului, potrivit directoarei CAS, 90 de medici de familie din județ semnaseră actele. „Eu am raportat la Casa Națională, 90 de acte adiționale semnate, urmând ca mâine și poimâine să vină să mai semneze. Eu nu am făcut presiuni, nu am sunat pe nimeni. Colegii mei i-au anunțat vineri că sunt actele adiționale editate să vină să semneze, altceva nu au făcut. Din discuții telefonice, au spus că vor mai veni și mâine să semneze, dar de altfel așa au spus și astăzi, dar au venit destul de puțini”, ne-a spus directoarea CAS Vrancea, Emanuela Georgescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?