Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Mai bine mai târziu decât niciodată. Directoarea de la Pedagogic prezintă un punct de vedere pentru articolul despre bătaia din incinta unității


La câteva zile după ce în paginile cotidianului Monitorul de Vrancea a apărut un articol despre un elev al Liceului Pedagogic care a fost bătut (articol ce poate fi recitit accesând link-ul http://bit.ly/2BtgaKt), directoarea unității de învățământ, profesoara Felicia Panaite, ne-a trimis un drept la replică. Asta deși noi i-am cerut un punct de vedere cu o zi înainte de a publica articolul.
În acest drept la replică, pe care îl redăm integral, directoarea a făcut public numele adolescentului bătut, deși acesta este minor. Am ales să-i cenzurăm numele, pentru că nu ni se pare normal ca elevul să fie expus astfel în mod public. 

„În legătură cu articolul din Monitorul de Vrancea, din data de 17.12.2017, care se referă la incidentul de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, dorim să vă relatăm următoarele:
Într-adevăr, directoarea unității școlare a fost sunată de semnatara articolului, dar aceasta era atunci în ședința comisiei de prevenire și reducere a violenței de la nivelul școlii. Deoarece există o anchetă în curs, realizată atât de școală cât și de reprezentanții poliției, directoarea nu putea la acea dată să dea declarații presei.
Tot ce se poate spune la această oră este faptul că, într-adevăr, un elev din clasa a IX-a de etnie romă, (…), a fost implicat într-un incident în data de 12.12.2017 în jurul orei 18.30 în poarta școlii cu o persoană străină. În acea seară, un elev al liceului nostru a intervenit să-i despartă. Imediat acesta din urmă a primit telefoane și tot felul de mesaje amenințătoare, fiind și urmărit de prietenii elevului (…).
Ulterior s-a aflat că persoana din afara școlii ar fi cineva cu numele Stănescu. Din discuțiile purtate a doua zi cu părinții elevului (…), tatăl acestuta s-a exprimat că ar cunoaște acest nume Stănescu.
Conducerea școlii a anunțat poliția de proximitate, convocând în același timp și comisia pentru prevenirea și reducerea violenței de la nivelul școlii. Părinții au spus că au depus și ei o plângere la poliție. La finalizarea discuției cu părinții, în poarta școlii era deja un grup de persoane de etnie romă, mama și elevul fiind în centrul acestora. Conducerea școlii a intervenit, rugându-i să părăsească perimetrul școlii. Ei au vorbit urât, folosind expresii vulgare. În acest context, i s-a spus mamei că dacă dorește rezolvarea problemelor folosind intimidări, presiuni și amenințări atunci încheiem orice colaborare. Nu i-a spus NIMENI „să-și mute copilul la un alt liceu dacă nu-i convine” (…).
Amenințările și intimidările la adresa elevului care a încercat să-i despartă pe bătăuși și să aplaneze conflictul au continuat urmărindu-l și în data de 13.12.2017, în jurul orei 15.00, la Ateneul Popular, unde liceul nostru desfășura o activitate. Și aici aștepta un grup care îl căuta pe elevul amenințat, în mijlocul căruia se afla și elevul (…). Aceștia vroiau să intre în sala Ateneului, iar cadrele didactice au fost nevoite să sune la poliție, care a intervenit și au fost luați cu duba. Din această cauză, conducerea școlii a solicitat organelor abilitate protecție pentru elevul amenințat, mai ales că acesta nu are părinți, fiind îngrijit doar de o bunică cu probleme de sănătate.
În data de 14.12.2017 au venit iarași părinții elevului (…), însoțiți de această dată de dl Toader Constantin reprezentant al Partidei Romilor și de inspectorul general adjunct, Șelaru Aurel. Mama elevului (…), într-un mod agresiv, ne imputa deja faptul că nu s-a luat nicio măsură.
Menționăm faptul că orice măsură nu poate fi luată de director în mod unilatereal, ci de către consiliul profesoral și consiliul de administrație, în urma unei anchete.
Reprezentantul Partidei Romilor, după ce s-a prezentat, a început din primele fraze să amenințe subtil și direct directorul cu destituirea și că se va ocupa personal de aceasta. Surprinsă că inspectorul general adjunct nu a luat nicio atitudine, atunci, în acest context, directoarea unității școlare a spus dlui Toader Constantin, că, dacă a venit într-o instituție școlară să amenințe directorul și nu să rezolvăm problemele în mod civilizat, încheiem orice colaborare.
Expresiile „clanuri țigănești” și „armament” au fost folosite chiar de reprezentantul Partidei Romilor și nu de directorul școlii, care l-a și corectat accentuând cuvântul „grup”. La aceste discuții au participat și Inspectorul General Adjunct și profesori martori, care pot confirma că doamna directoare nu a spus NICIODATÄ‚ că „dacă nu le convine să-și ia copilul să plece, că s-a săturat de asemenea probleme”.
      De altfel, directoarea liceului a coordonat în cadrul ISJ Vrancea proiecte PHARE care vizau dreptul la educație a grupurilor defavorizate și a avut o colaborare foarte bună cu reprezentanții romilor (Partida Romilor, ONG-uri, etc.). Dar, în calitate de dascăli, noi tratăm toți elevii la fel și considerăm în același timp, că toți trebuie să respecte în egală măsură regulile școlii.
În concluzie, relatările din articolul de presă se bazează pe declarații mincinoase, care se contrazic. Pe de o parte, tatăl spune că nu a fost primit în liceu („m-am dus cu băiatul la liceu, dar nu ne-a primit nimeni”), dar relatează discuțiile care au avut loc în cabinetul directorului. Au fost omise în mod voit incidentele de la Ateneul Popular, din fața școlii, unde erau implicate grupuri de romi și amenințările la adresa elevului care a încercat să despartă bătăușii, cu nicio referire la adevăratul agresor. În opinia dumnealor, adevăratul agresor a devenit conducerea școlii, pe care trebuie să se răzbune în acest mod. 
Director, prof. Panaite Felicia”.

    Am cerut un punct de vedere și de la inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru, căruia directoarea liceului i-a pomenit numele în dreptul la replică remis Monitorul de Vrancea: 
    „Am fost sesizat de domnul Toader Constantin de la Partida Romilor cu privire la o serie de aspecte privind situația unui elev de etnie romă admis pe locurile special rezervate în clasa a IX-a la Liceul Pedagogic Spiru Haret Focșani. Am fost informat că elevul a fost bătut în curtea școlii și am decis să merg împreună cu domnul Toader, mama elevului și elevul pentru a  clarifica situația. Deși erau obligați, cei de la Liceul Pedagogic nu au anunțat incidentul la Inspectoratul Școlar. Am ajuns la liceu și în loc să demarăm ancheta verbală cu începutul, directoarea școlii a luat-o cu sfârșitul situației. Am reușit să calmez spiritele și am stat de vorbă cu toate părțile implicate, așa cum era normal. Menirea noastră este să mediem, să facem în așa fel încât astfel de conflicte să nu aibă loc în unitățile școlare. Nu m-am dus acolo să îi iau apărarea directoarei, așa cum ar fi dorit probabil dumneaei, sau altei părți implicate, ci să găsim soluții în așa fel încât școala să le ofere siguranță copiilor, nu să fie locul unde aceștia sunt bătuți de persoane străine. Nu este normal ca într-un liceu cu pază, situat în centrul Municipiului Focșani, să intre oricine, la orice oră și să se întâmple ce s-a întâmplat. Este o anchetă a poliției în desfășurare și sper ca adevărul să iasă la suprafață, iar cei vinovați să suporte consecințele legii”, a transmis Aurel Șelaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?