Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Șoferul băut și fără permis care a omorât din culpă o asistentă medicală, trimis în judecată. Familia victimei cere daune de 3 milioane de euro


Un bărbat de 51 de ani, din Focșani, care în luna septembrie a acestui an a provocat un accident de circulație în care și-a pierdut viața o asistentă medicală, de 38 de ani, mamă a doi copii, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
    Bărbatul este acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni, respectiv refuzul sau sustragerea de la recoltarea mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, conducere fără permis și ucidere din culpă. La dosarul în care va fi judecat pentru moartea asistentei s-a conexat un altul, deoarece la data de 18 iunie a.c., anterior producerii accidentului mortal, a condus un autoturism Renault pe strada Greva de la Grivița din Focșani, băut fiind. Prin urmare, va fi judecat pentru două fapte de refuz sau sustragerea de la recoltarea probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În iunie, la testarea cu aparatul alcooltest, rezultatul a fost de 1,22 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. El a refuzat însă recoltarea de probe în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal.
    În rechizitoriul procurorilor se arată că pe 18 septembrie a.c., în timp ce conducea aceeași autoutilitară Renault, deși avea permisul de conducere suspendat și aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, a intrat în coliziune cu un autoturism marca Opel Corsa, condus regulamentar de o femeie. Victima a suferit leziuni grave, care au dus la deces. Ulterior producerii accidentului, bărbatul a refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.
    La audieri, cu privire la fapta din 18 septembrie a.c., inculpatul a explicat că dimineață a băut o bere și niște țuică și a mâncat. Apoi s-a urcat la volanul mașinii Renault cu intenția de a o duce la târg, pentru a o vinde. A explicat că a condus pe Bulevardul Independenței, direcția Finanțe către Obor, pe banda a II-a, moment în care de pe strada Culturii a ieșit o mașină care i-a tăiat calea. A explicat în fața anchetatorilor că a tras de volan cât a putut cu intenția de a evita impactul, moment în care a pierdut controlul asupra mașinii și a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu autoturismul Opel, condus de victimă, după care s-a oprit într-un copac. Bărbatul a explicat că a coborât, a văzut victima și apoi a sunat la 112. A recunoscut și faptul că a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, dar și să-i fie recoltate probe, invocând o operație pe cord. În rechizitoriu se arată că el a recunoscut fapta și a spus că o regretă.
Cu privire la fapta din 18 iunie, când a refuzat să dea probe de sânge, șoferul a recunoscut că a băut înainte de a conduce. Și-a motivat refuzul de a-i fi recoltate probe prin faptul că fusese operat de puțin timp pe cord.

Șoferul, plasat sub control judiciar

    S-a făcut și o expertiză tehnică în dosarul în care asistenta a murit și s-a stabilit că șoferul mașinii care a ieșit de pe strada Culturii nu a avut nici o legătură cu accidentul, acesta circulând regulamentar. De asemenea, s-a mai stabilit că la momentul accidentului, mașina condusă de inculpat rula cu o viteză de 80 km/h, în condițiile în care limita de viteză în localitate este de 50 km/h. În cazul mașinii conduse de femeia care a decedat nu s-a putut stabili viteza de deplasare. S-a concluzionat că accidentul putea fi evitat de inculpat. 
În dosar, un membru al familiei victimei se constituie parte civilă cu suma de 3.000.000 euro. Se mai constituie părți civile și ambulanța, dar și unitățile medicale din Focșani și București în care asistenta a fost internată până a decedat.
    După accident, bărbatul a fost arestat preventiv, iar în urmă cu două zile magistrații de la Judecătoria Focșani l-au pus sub control judiciar. „(…) constată că au încetat temeiurile și nu există temeiuri noi pentru menținerea măsurii arestării preventive a inculpatului I(…) F(…), în prezent aflat în stare de arest preventiv în Centrul de Retinere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. (…) înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de refuz sau sustragere de la recoltarea mostrelor biologice, conducerea a unui vehicul fără permis de conducere și ucidere din culpă, prev. de art. 337 C.p. (faptă din 18.06.2017), art. 337 C.p. (faptă din 18.09.2017), art.335 alin.2 C.p. (faptă din 18.09.2017), și art. 192 alin.2 C.p. (faptă din 18.09.2017) toate cu aplicarea art. 38 alin.1 C.p. dispusă prin Încheierea din data de 19.09.2017, pronunțată de Judecătoria Focșani în dosarul nr. 13669/231/2017, cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 zile. (…) impune inculpatului respectarea următoarelor obligații, pe durata măsurii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanța cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la Poliția mun. Focșani, judetul Vrancea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; (…) pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte obligația de nu depăși raza teritorială a mun.Focșani, jud. Vrancea, decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (…). Cu drept de contestație (…). Pronunțată în ședinta din camera de consiliu, azi 11 decembrie 2017”, se arată în hotărârea instanței.

Facem precizarea că pe întreg parcursul urmăririi și procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?