Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO şi GALERIE FOTO: Peisaje de vis, dar și probleme cu drumurile și alimentarea cu energie electrică, la prima ninsoare din această iarnă


Prima ninsoare din această iarnă a adus și primele probleme în localitățile de munte ale județului Vrancea. Patru sate din comuna Vintileasca au fost afectate de viscol, marți, în unele zone troienele având  peste 1,5 metri înălțime. Este vorba de satele Neculele, Bahnele, După Măgura și Poiana Stoichii, unde a început să ningă încă de luni după-amiază, iar stratul de zăpadă avea marți, la prânz, o grosime de 40-50 centimetri.
Primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru, a declarat, marți, că din cauza troienelor, circulația a fost întreruptă pentru câteva ore, iar în satul Neculele erau probleme la rețeaua electrică. „Avem patru sate, respectiv satele Neculele, Bahnele, După Măgura și Poiana Stoichii, unde ninge de luni după amiază, iar stratul de zăpadă are o grosime de 40-50 centimetri. Mai grav este că, din această dimineață (marți-n.r.), vântul a început să bată cu putere, troienind zăpada. Așa se face că avem mai multe puncte în care zăpada a fost troienită și are o înălțime de peste 1,5 metri. Din această cauză, circulația a fost întreruptă pentru câteva ore, deoarece au fost zone unde nici mașinile de deszăpezire de la Drumuri Naționale nu au putut trece. Am intervenit și noi cu buldoexcavatoare și am reușit să trecem de aceste zone, iar acum circulația a fost reluată. Mai grav este că avem probleme cu curentul electric în satul Neculele, unde există o problemă mai veche, iar de câte ori bate vântul, cade curentul electric. Am discutat cu cei de la Electrica, dar deocamdată nu au rezolvat problema”, a precizat primarul.
Căderi masive de zăpadă s-au înregistrat și pe raza localităților Nereju, Spulber, Paltin, Năruja, Bîrsești, Tulnici și Păulești.

Drumarii au acționat pe drumurile naționale

Iarna nu i-a luat pe nepregătite pe drumarii care au în administrare drumurile naționale din județ. Directorul SDN Vrancea, Marian Paraschiv, a declarat că s-a intervenit pe toate drumurile naționale din zona de munte a județului. Este vorba de drumurile DN 2N, DN 2R, sectorul Jitia – Vintileasca – Bahnele, DN 2M, zona localității Andreiasu de Jos, DN 2L, sectorul Tișița—Soveja, DN 2D Focșani – Târgu Secuiesc. „Începând de luni seară, ora 20.00, zona de munte a județului Vrancea a intrat sub incidența unui cod portocaliu de precipitatii sub formă de zăpada. Tot de atunci autilajele de deszăpezire au ieșit pe trasee și au intervenit pentru înlăturarea zăpezii de pe partea carosabilă. Nu sunt probleme și se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile”, a precizat Marian Paraschiv.
Directorul SDN Vrancea a adăugat pe tot parcursul zilei de marți s-a    intervenit cu 3 mașini cu lamă pe sectorul de drum Jitia – Vintileasca, pentru a menține acest drum circulabil. Marian Paraschiv a mai spus că la nivelul SDN Focșani există un stoc de 3000 tone sare, toate utilajele prevăzute în contractul încheiat pentru deszăpezire aflându-se în baze. De asemenea, el a dat asigurări că, ori de câte ori vremea o va impune, se va interveni cu utilaje pe toate drumurile naționale.
Deszăpezirea drumurilor naționale ce traversează județul Vrancea va costa peste 2,4 milioane de lei, iar serviciul va fi prestat de societatea Florconstruct SRL Suceava. SDN are în administrare 488 kilometri de drumuri naționale. Åžeful instituției, Marian Paraschiv a declarat că firma prestatoare va interveni cu 52 de utilaje, la care se adaugă cele 18 utilaje proprii ale secției. „Secția de Drumuri Naționale Vrancea are în dotare 18 utilaje proprii, din care 2 unimog multifuncționale, 8 autofreze, din care 4 noi, ultramoderne, 2 buldoexcavatoare și 6 excavatoare. De asemenea, avem constituite stocurile necesare pentru a interveni ori de câte ori situația o va impune. Noi am intervenit deja pe toate drumurile naționale încă din această dimineață (marți dimineață-n.r.) și vom interveni ori de câte ori situația din teren o va impune”, a precizat Marian Paraschiv.
„Conducătorii auto sunt rugați să respecte semnele de circulație, să nu plece pe drum fără a avea autovehiculul dotat corespunzător condițiilor meteorologice și să se informeze despre starea drumului pe care urmează să-l parcurgă. În acest sens, atregem atenția că nerespectarea prevederilor privind echiparea autovehiculelor pentru condiții de iarnă poate conduce la evenimente rutiere grave și la blocarea drumurilor, conducătorii auto fiind pasibili de sancțiuni drastice din partea agenților Poliției Rutiere. Informații suplimentare privind starea rețelei de drumuri naționale din Moldova pot fi obținute de la Dispeceratul DRDP Iași, la telefon 0232/213168, de la dispeceratul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pe prima pagina, în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naționale, dar și pe pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/„, au transmis și reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași.

Recomandări de la polițiști

Polițiștii au mai multe recomandări pentru șoferi și pietoni. „Nu frânați brusc. Păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din față, astfel încât să puteți opri în siguranță, în situația în care acesta încetinește sau oprește brusc; Înainte de a porni la drum, asigurați-vă că parbrizul, geamurile laterale și luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveți în stare bună de funcționare ștergătoarele și instalația de climatizare și dezaburire; Pentru evitarea producerii unor blocaje în trafic, recomandăm șoferilor să nu depășească coloana de autovehicule oprite la semafor și să nu oprească sau să staționeze în locuri unde ar putea împiedica desfășurarea normală a traficului rutier; Păstrați liber centrul intersecției și nu blocați calea de rulare a mijloacelor de transport public; Fiți atenți în permanență la polițiștii rutieri din trafic și urmați recomandările lor; Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de șoferi”, au transmis polițiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?