Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Pădurar de la Soveja, CONDAMNAT la închisoare cu suspendare și la interzicerea dreptului de a-și mai exercita profesia


Un pădurar de la Ocolul Silvic Soveja a fost condamnat la închisoare cu suspendare sub supraveghere, într-un dosar în care s-au făcut cercetări, printre altele, și pentru luare de mită. Magistrații de la Tribunalul Vrancea i-au mai aplicat și o pedeapsă complementară, respectiv interzicerea dreptului de a mai exercita profesia sau activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta. Altfel spus, pădurarul a fost condamnat pentru că a ajutat un hoț de lemne să taie ilegal un copac, dintr-o suprafață de pădure pe care el o avea în pază, și să ia materialul lemnos. Totul, în schimbul unei sume de bani, pe care nu a primit-o, ci doar i-a fost promisă.
Pădurarul a fost condamnat pentru luare de mită, complicitate la tăiere fără drept de arbori și complicitate la furt de arbori. „(…) condamnă pe inculpatul N(…) Marian Irinel la pedeapsă principală de 2 ani închisoare și 1 an pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. (…) condamnă pe același inculpat, la o pedeapsă de 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la tăiere ilegală de arbori din fondul forestier național. (…) condamnă pe același inculpat, la o pedeapsă de 5 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la furt de arbori din fondul forestier național. (…) aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, adică 1/3 din 9 luni închisoare, respectiv sporul de 3 luni închisoare, astfel că pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului este pedeapsa principală de 2 (doi) ani și 3 (trei) luni închisoare și 1 an an pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta. (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului N(…) Marian Irinel, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. (…) stabilește ca organ de supraveghere Serviciul de Probațiune Vrancea (…)”, a hotărât instanța.
    Instanța l-a obligat pe pădurar ca pe durata termenului de supraveghere să se prezinte la Serviciul de Probațiune Vrancea, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. El a mai fost obligat ca pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 zile la Primăria Soveja sau la Școala Generală Soveja.

A fost condamnat și cel care a promis șpaga

    Nu doar pădurarul a fost condamnat, ci și cel care a tăiat ilegal arborele și i-a promis pădurarului bani. Este vorba despre Daniel O. care a fost condamnat pentru dare de mită, tăiere fără drept de arbori și furt de arbori. În total, el a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
    „(…) condamnă pe inculpatul O(…) Daniel, la o pedeapsă de 1 an și 8 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. (…) condamnă pe același inculpat, la o pedeapsă de 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier național. (…) condamnă pe același inculpat, la o pedeapsă de 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt de arbori din fondul forestier național. (…) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an și 8 luni inchisoare, la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, adică 1/3 din 1 an închisoare, respectiv sporul de 4 luni închisoare, astfel că pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului este de 2 (doi) ani închisoare. (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului O(…) Daniel, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani (…)”, se arată în hotărârea instanței. Și el are de respectat aceleași obligații și trebuie să  presteze muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioada de 60 zile, la Primăria Cîmpuri sau la Școala Generală Cîmpuri.
    În dosar a existat și un prejudiciu, de puțin peste 1.000 lei, dar a fost recuperat integral prin plată către partea civilă Direcția Silvică Vrancea. Cei doi inculpați au mai fost obligați de instanță să plătească statului suma de cate 600 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare. Decizia nu este definitivă, inculpații având dreptul să facă apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Fapte comise în vara anului trecut

    Faptele au fost comise în vara anului trecut. Conform celor reținute de procurori în rechizitoriu, la data de 10 iunie 2016, pădurarul i-a permis celuilalt inculpat să pătrundă în fondul forestier ce-l avea în pază, dându-i acestuia cheia de la lacătul ce asigura bariera de acces în zona pe care o avea în pază. De asemenea, pădurarul a acceptat promisiunea celuilalt inculpat de a-i da o sumă de bani pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu. Pădurea din care s-a tăiat ilegal copacul este situată pe raza comunei Cîmpuri.
    Cel de-al doilea inculpat, Daniel O. a fost judecat și condamnat pentru că la data de 10 iunie 2016 a tăiat din fondul forestier un brad și a sustras o parte din materialul lemnos. Prejudiciul a fost calculat la suma de 2.260 lei. Același inculpat, anterior tăierii copacului, respectiv cu o zi înainte, i-a promis pădurarului o sumă de bani în schimbul neîndeplinirii îndatoririlor de serviciu legate de paza și protecția fondului forestier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?