Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Elevii de la Colegiul Auto ar putea obține permis pentru categoria C1 încă din liceu


Conducerea Colegiului Tehnic Auto Traian Vuia din Focșani a făcut numeroase demersuri către Ministerul Educației Naționale (MEN), dar și către toate instituțiile competente, pentru ca elevii unității de învățământ să poată susține examen în vederea obținerii permisului categoria C1 încă de la vârsta de 18 ani. Legislația actuală prevede ca această categorie să fie obținută la vârsta de 21 de ani.
Potrivit informațiilor furnizate de directorul Colegiului Auto, profesorul Luminița Balaban, elevii dobândesc competențe în timpul orelor de conducere pe care le fac, numai că acestea nu se pot finaliza cu un examen și implicit cu obținerea permisului de conducere și pentru categoria C1, care presupune conducerea unui camion cu o masă totală de până la 7,5 tone. Conducerea unității speră ca în viitorul apropiat colegiul să achiziționeze un camion, pe care elevii să facă ore de conducere. „Ca urmare a demersurilor făcute către minister și toate celelalte instituții responsabile de legislația în domeniul transporturilor, am primit răspuns favorabil în ceea ce privește categoria C1. Urmează să achiziționăm un camion pentru categoria C1 și sperăm ca în anul școlar 2018-2019, elevii noștri să poată susține examen și pentru categoria C1”, ne-a spus profesorul Luminița Balaban.
Precizăm faptul că elevii Colegiului Auto, la finalul cursurilor, obțin permis de conducere pentru categoria B profesionist, dar cum piața muncii cere profesioniști cu categoria C1, absolvenții nu pot să lucreze chiar dacă au deprins competențe în timpul liceului, pentru că nu pot susține examenul până la vârsta de 21 de ani.
Astfel de solicitări au făcut și asociațiile din domeniul transportatorilor, care se plâng că absolvenții de licee auto se reorientează spre alte domenii de activitate dat fiind faptul că nu pot profesa după terminarea liceului ca șoferi profesioniști de camioanele de până la 7,5 tone. Acest lucru a dus la un deficit de șoferi profesioniști pe piața muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?