Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Profesorii de matematică au lansat, din Vrancea, un APEL către guvernele și președinții României, Ucrainei și Moldovei


Profesorii participanți la Conferința internațională din cadrul proiectului „Matematica fără frontiere”, cu participarea profesorilor din Județul Vrancea, România, a unor reprezentanți ai profesorilor  universitari și profesori din învățământul preuniversitar din Republica Moldova, se alătură tuturor cetățenilor și factorilor de răspundere din cele trei state care au exprimat protestul și îngrijorarea lor în legătură cu promovarea legii care limitează drepturile la educația în limba maternă în Ucraina.
După ce teritoriul locuit de etnicii români din Ucraina a fost rupt în mod abuziv și arbitrar din trupul țării-mamă, România, odată cu apartenența la statul român, li se confiscă acestora și dreptul la educație în limba maternă!
Nu se poate face comparație între situația românilor din Ucraina, care sunt originari ai acestor meleaguri, și alte minorități aduse cu  forța pe teritoriul actual al Ucrainei!
Nu se poate să intri cu forța în casa cuiva și să-l silești să nu vorbească limba sa! Asta se dorește să se înfăptuiască în școli, spitale, administrație și alte locuri de interes public din zonele locuite de etnicii români pe teritoriul actual al Ucrainei.
Cerem ca autoritățile statului ucrainean să revină și să corecteze nedreptățile făcute prin recenta lege a educației!
Toate autoritățile cărora ne adresăm, sunt rugate să întreprindă mai multe acțiuni decât cele pe care le-au efectuat până în prezent, pentru a convinge factorii de decizie din Ucraina că valorile civilizației europene ale mileniului III nu se pot pune alături de cele promovate de recenta lege a educației din Ucraina.
Vom înainta apelul nostru și către factorii de decizie din Uniunea Europeană, spre a sprijini acest demers.

PS Acest apel a fost votat în unanimitate de către participanții la conferință.
Focșani, Județul Vrancea, România
13 noiembrie 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?