Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

VIDEO şi GALERIE FOTO: Noile utilaje pentru deszăpezirea din Focșani, prezentate de primarul Cristi Misăilă


Primăria a dublat numărul de utilaje cu care se va interveni la acțiunile de deszăpezire din această iarnă. Noile utilaje folosite la curățarea zăpezii de pe străzile municipiului au fost prezentate, ieri, de primarul Focșaniului, Cristi Misăilă și directorul CUP Salubritate, Viorel Profiroiu. Firma va interveni pentru curățarea zăpezii în condiții normale iar pentru situațiile în care sunt emise avertizări de cod portocaliu sau cod roșu este în procedură de achiziție publică închirierea de utilaje suplimentare. Pentru acest an se va interveni la deszăpezire cu un topitor de zăpadă, trei autogradere, două tractoare cu lamă, un unimog cu lamă, două autofreze pe buldoexcavator, patru lame cu sărărițe, patru abrollkippere, care merg în paralele cu frezele, un ifron, o wollă. De asemenea, mai sunt zece minifreze, pentru intervenții pe trotuare și opt conteinere pentru transportul zăpezii la topitorul de zăpadă sau pe platforma de la Mopaf. Comparativ, anul trecut s-a intervenit cu opt utilaje.

    Costurile cu noile utilaje achiziționate pentru deszăpezire s-au ridicat la circa două milioane lei, bani alocați de la bugetul local. De asemenea, două freze cumpărate din anii trecuți, care nu au fost folosite deloc, au fost montate de mecanicii de la CUP Salubritate și vor putea fi utilizate în această iarnă. „Parcul auto a fost substanțial îmbunătățit, au fost făcute achiziții noi pentru că vrem să facem o deszăpezire corespunzătoare, să nu mai avem sincope. Pentru sezonul rece am suplimentat cu aproape opt utilaje grele, adică un autogreder, două autofreze montate pe buldoexcavatoare, ceea ce ne va ajuta foarte mult să încărcăm zăpada în timp util fără a mai pierde mult timp cu acest lucru. Am făcut achiziția a trei camioane speciale pentru a căra zăpada, cu opt conteinere, avem zece minifreze pentru troture. Anul acesta vom folosi clorură de calciu, inclusiv amestec de nisip cu sare. Ca noutate este topitorul de zăpadă. Ne-am pregătit pentru condițiile normale de iarnă. Pentru situațiile de cod portocaliu sau cod roșu suntem în procedură de achiziție, pe data de 22 noiembrie va avea loc deschiderea ofertelor. Achiziția se referă la prestări servicii, mai exact închirierea de utilaje pentru a face față situațiilor de urgență. Este un acord cadru, va funcționa pe bază de contracte subsecvente ce vor fi încheiate doar dacă situația se va impune”, a spus primarul Cristi Misăilă.

    Acesta a precizat că a insistat să treacă partea tehnică la CUP Salubritate deoarece „aici au specialiști, au atelier tehnic performant”. Primarul a subliniat că o baterie de utilaje va fi pregătită pentru intervenții doar pentru drumurile naționale care tranzitează Focșaniul și care au fost preluate în acest an. De altfel, cei de la CUP Salubritate au pregătit un grafic de intervenții pentru toate cartierele din municipiu. O noutate pentru municipiu este topitorul de zăpadă, achiziționat de la o firmă din București. Utilajul urmează să fie livrat la Focșani și va fi în special pentru cartierele cu străzi înguste. Metoda este simplă, utilajele scot zăpada, transportă la topitor și apa rezultată este trimisă în canalizare.

Deszăpezirea va costa circa 900 mii lei

    Diretorul CUP Salubritate a arătat că se estimează că deszăpezirea va ajunge la circa 900 mii lei în această iarnă. „Într-o lună normală, cu precipitații normale, deszăpezirea va costa circa 300 mii lei. Dacă și decembrie va fi mai aspră apreciem că deszăpezirea va ajunge la circa 900 mii lei”, a spus directorul Profiroiu. Acesta a precizat că, dacă situația o va impune, CUP Salubritate mai poate aduce alte utilaje și are inclusiv un acord cadru cu altă firmă pentru suplimentare cu utilaje de desfăpezire. În ceea ce privește materialele antiderapante, CUP Salubritate are circa 600 tone nisip, 200 tone sort 4-8, 100 tone sare și circa 40 tone clorură calciu, care se va cumpăra treptat.
De asemenea, autoritățile locale au luat măsuri speciale, au fost trimise înștiințări către agenții economici, asociațiile de proprietari, în care li s-au explicat obligațiile de deszăpezie stabilite prin hotărâre a Consiliului Local. Astfel, firmele, asociațiile de proprietari trebuie să facă curățenie pe domeniul privat în fața blocurilor iar dacă nu vor fi respectate aceste obligații vor fi aplicate amenzi de către Poliția Locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?