Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Un profesor universitar și un cercetător doctor, la cercul pedagogic de la socio-umane


Profesorii vrânceni de științe socio-umane vor avea parte de un eveniment deosebit luni, 13 noiembrie, când în toate școlile din județ va fi cerc pedagogic. Temele dezbătute la cercul de socio-umane sunt „Multiperspectivitatea în predarea disciplinelor socio-umane”, „Interdisciplinaritate, pluridisciplinaritate și transdisciplinaritate în predarea-învățarea disciplinelor socio-umane: tanspunerea practică a curriculum-ului la disciplina educație socială de clasa a V-a” și „Formarea valorilor și atitudinilor specifice disciplinelor socio-umane, prin activitatea de documentare”.
Profesorii vrânceni îi vor avea invitați pe profesor universitar doctor Nicu Gavriluță de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, departamentul Sociologie și Asistență Socială, și pe cercetător doctor Marian Nencesu, de la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu – Motru”, Academia Română.
Dat fiind faptul că profesorul ieșean acordă un rol foarte important în opera sa spiritualității românești, plasându-se din perspectiva abordării în același registru cu gânditori precum Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, Constantin Noica, Alexandru Surdu (vicepreședintele Academiei Române), nici tema abordată la Adjud nu putea fi din alt registru. Astfel, profesorul Gavriluță va susține o prelegere intitulată „Simbolistica magico-religioasă a casei în spiritualitatea românească”.
Cercurile pedagogice au loc semestrial și sunt un bun prilej pentru cadrele didactice implicate de a împărtăși experiențele, de a clarifica anumite aspecte cu care se confruntă în activitatea didactică. În contextul în care la asemenea evenimente sunt prezente și personalități din domeniu, se creează o deschidere, care contribuie la dezvoltarea personală și profesională a profesorilor din mediul preuniversitar. Cercul pedagogic de la disciplinele socio-umane se va ține la Adjud, la Casa de Cultură „Tudor Vornicu”, începând cu ora 10:00.
Potrivit informațiilor furnizate de profesorii coordonatori, evenimentul va avea loc la Adjud fiindcă există deja o tradiție a evenimentelor culturale, în acest municipiu desfășurându-se mai multe activități culturale de amploare la care au participat personalități ale culturii române, precum academicienii Alexandru Surdu sau Teodor Dima. „Pe 18 noiembrie este ziua marelui traducător din sanscrită Ion Larian Postolache. Punem accente pe etosul românesc, dar în același timp și pe deschiderea spre lume, fiindcă o cultură își poate dovedi identitatea numai raportându-se dintr-o perspectivă comparativ-critică la valorile umanității”, ne-a declarat profesorul Valentin Dogaru, unul dintre coordonatorii acestei activități.
Pentru semestrul al II-lea, profesorii responsabili de cercul pedagogic au în vedere invitarea altor personalități de marcă, pentru că dialogul între mediul academic și mediul preuniversitar este benefic nu doar pentru cei ce modelează educabilii, ci și pentru cei din urmă și pentru societate. Evenimentul dedicat cercului pedagogic de la disciplina socio-umane este organizat de profesorii Cătălin Mocanu, inspector școlar de specialitate, și Valentin Dogaru, profesor de socio-umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?