Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO: Concurs al firmelor de exercițiu, la Colegiul Economic; mai multe firme au fost premiate


Elevii claselor a XI-a de la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu au participat, ieri, la concursul firmelor de exercițiu, prilej cu care și-au promovat firmele, au putut să își exerseze competentele antreprenoriale și de comunicare dobândite la orele de laborator tehnologic. Și cum momentul a fost unul important, alături de micii afaceriști au fost prezenți, pe lângă profesorii lor, și inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru, și inspectorii Mihaela Simion și Bogdan Ciubotaru. „Peste un an, sau doi, sau trei să auzim de firmele voastre. Mult succes tuturor”, le-a transmis profesorul Șelaru.
Pentru a putea participa la această activitate, firmele de exercițiu au parcurs toate etapele de înființare sau de preluare, având în vedere că sunt înregistrate pe o platformă ROCT a Ministerului Educației Naționale, pe care se fac tranzacții. Sunt foarte multe firme înregistrate de foștii elevi, care au terminat cursurile liceale și pentru că platforma nu poate ține foarte multe firme, există posibilitatea de preluare a lor. Activitatea de preluare este aproape identică cu cea de înființare a unei firme. Elevii întocmesc documente, pe care mai apoi le înregistrează la ROCT, pentru că ROCT simulează activități specifice Registrului Comerțului, ANAF-ului sau ITM-ului. Aceste firme sunt firme cu acte în regulă la Registrul Ministrului.
De asemenea, ei încheie tranzacții, plătesc facturi emit ordine de plată, care mai apoi sunt înregistrate pe platforma ROCT. Pe acea platformă fiecare firmă are o imagine clară asupra tuturor tranzacțiilor pe care l-a realizat. Este înregistrat și soldul, de unde ei pot afla dacă sunt pe profit sau pierderi. Întotdeauna au grijă să vândă și apoi să cumpere ca să nu rămână în pierdere sau să nu dea faliment. Chiar dacă, prin absurd, ar da faliment, efectele falimentului nu sunt atât de vizibile ca la firmele comerciale reale. Sunt experiențe din care elevii au de învățat, ca pe viitor să poată să prevină evenimente de genul acesta.
Potrivit informațiilor furnizate de profesorul de drept și educație antreprenorială Sonica Dărmănescu, firmele au angajați și pe tot parcursul anului se comportă întocmai unor firme reale, cu excepția banilor și a produselor. Se fac state de plată, întocmesc bilanțul la final de an, au buget de venituri și cheltuieli, au un plan de activitate semestrial, anual, se fac tranzacții. Elevii respectă legislația comercială, pentru că și înființarea se face tot respectând legislația comercială. „Pentru activitatea de astăzi (ieri-n.r.) elevii au pregătit material prin care ei să se facă cunoscuți, au pregătit oferte, materiale publicitare, cataloage și o prezentare power point, o mascotă, care este imaginea firmei și participă la competițiile organizate, pentru că până la urmă fiecare dorește ca munca lui să fie apreciată și să demonstreze că este cel mai bun. Prin aceste activități, care de fapt reprezintă o dimensiune extracuriculară a firmei de exercițiu, elevii noștri au reușit să pună în practică toate cunoștințele pe care le-au acumulat la disciplinele de specialitate. În același timp, își pot valorifica talentul, își pot dezvolta abilitățile antreprenoriale, abilitățile de comunicare, nu numai în română ci și în limba engleză, pentru că avem o secțiune care se numește negociere în limba engleză”, ne-a spus Sonica Dărmănescu.

Certificate de competență la absolvire
 
La startul competiției s-au înscris opt firme cu diverse domenii de activitate: alimentație, turism sau în domeniul cosmeticelor. Cele mai multe dintre acestea au fost preluate de la colegii mai mari.
Printre standurile firmelor de exercițiu puteau fi observați tineri afaceriști dornici să își promoveze domeniile de activitate, prin toate mijloacele pe care le-au avut la îndemână. De la vestimentația aleasă cu grijă, la ornarea standului și crearea celor mai de impact broșuri, elevii s-au prezentat impecabil. „Noi avem o firmă de produse de patiserie. Firma a fost înființată în anul 2012, am preluat-o anul acesta și vrem să o dezvoltăm în continuare”, ne-a spus Cristina Toma, angajată a firmei FE Aroma MK SRL. Un alt elev promova destinații turistice. „Noi avem o agenție de turism, cu destinații în toată lumea. Ne axăm în special pe Paris, Viena și Las Vegas”, ne-a spus Leonard-Andrei Panica de  la MK Travel SRL.
Elevii sunt interesați de aceste activități practice, deoarece, pe lângă însușirea unor cunoștințe și aplicarea lor în firmele de exercițiu, primesc, la finalul studiilor, certificat de competențe. „Elevii noștri primesc la absolvire, certificat de competențe. Examenul de certificare a competențelor implică realizarea unui proiect pe firma de exercițiu. Este foarte, foarte frumos și în același timp foarte util pentru ei”, ne-a mai spus Sonica Dărmănescu.

Elevii îndrăgesc să participe la astfel de activități deoarece firma de exercițiu este o metodă inovativă de învățare ce vizează dezvoltarea aptitudinilor de muncă pentru elevi în vederea îmbunătățirii adaptabilității acestora la cerințele primului loc de muncă relevant. O firmă de exercițiu înseamnă o metodă interactivă de învățare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, o concepție modernă de integrare și de aplicare interdisciplinară a cunoștințelor, o abordare care asigură condiții pentru probarea și aprofundarea practică a competențelor dobândite de elevi în pregătirea profesională. Firma de exercițiu este potrivită pentru dobândirea, verificarea și aprofundarea cunoștințelor comerciale, formarea abilităților, a capacităților personale și a modurilor de comportament în toate domeniile din structurile întreprinderii, de la referent până la întreprinzător.
Chiar dacă în lume aceste firme există de câteva zeci de ani, în România, firma de exercițiu a apărut în urmă cu 15 ani, tocmai ca o necesitate de punere în practică a cunoștințelor învățate la ore. Și cum domeniul antreprenoriatului este unul concurențial, firmele de exercițiu participă la competiții menite să stimuleze elevii, care dau dovadă de spirit de antreprenor. Finala competiției începute ieri de liceenii de la Economic se va desfășura la finalul lunii martie.

Firmele de exercițiu au fost premiate

Chiar dacă unul a fost marele premiu, firmele participante au fost premiate pe categorii, precum cel mai bun vânzător, cel mai profesionist site, cel mai profesionist personal de stand, cel mai bun slogan și siglă, cel mai bun catalog, cel mai bun negociator în limba engleză, cele mai bune materiale promoționale, cel mai bun spot publicitar, cea mai bună prezentare PPT, cel mai bun stand, cea mai reprezentativă mascotă. Astfel, marele premiu a fost adjudecat FE ROYAL BEE SRL. FE GOLDEN WINE MK SA a obținut locul I la categoriile cel mai bun vânzător, cel mai bun spot publicitar, cea mai bună prezentare PPT și cel mai bun stand. FE BIROTEH MK SRL a obținut locul I pentru cel mai profesionist site și pentru cel mai bun slogan. FE CFFEE TRIP SRL a obținut locul I pentru cele mai bune materiale promoționale create.
FE B&B COSMETICS SA s-a remarcat la categoriile cel mai bun vânzător și cele mai bune materiale promoționale. FE ROYAL BEE SRL, pe lângă marele premiu, a mai fost apreciată și pentru cel mai profesionist stand, cel mai bun catalog, cel mai bun negociator în limba engleză și cea mai reprezentativă mascotă. FE MK TRAVEL SRL a reușit să obțină doar premiul III pentru cea mai reprezentativă mascvotă și mențiune pentru cele mai bune materiale promoționale. FE AROMA MK SRL a obținut premiul II pentru cel mai profesionist site, cel mai bun slogan și cel mai bun catalog. FE LE CHATEAU DE PRESTIGE SRL s-a clasat pe ultimul loc, reușind să obțină doar o mențiune la categoria cea mai bună prezentare PPT.
Indiferent de premiul obținut, pentru toți elevii aceste firme de exercițiu înseamnă punerea în practică a conoștințelor dobândite și o muncă în echipă fără de care nicio firmă nu ar putea funcționa, fie ea și virtuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?