Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Fundația Cartea Călătoare Focșani și Teatrul Excelsior prezintă prima piesă de teatru accesibilizată pentru nevăzători


Mâine, la ora 19.00, la Teatrul Excelsior din București se va juca, pentru prima dată în România, o piesă accesibilizată pentru nevăzători. Este vorba de piesa de teatru „Fluturii sunt liberi”, care a fost accesibilizată de Fundația Cartea Călătoare din Focșani. Astfel, Teatrul Excelsior se alătură campaniei „Ajută elevii nevăzători să aibă manuale”, demarată de actorul Alex Călin, campanie de conștientizare a nevoilor educaționale a copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere. Suma strânsă în urma cumpărării biletelor se va vira direct în contul Fundației Cartea Călătoare, care o va folosi pentru realizarea manualelor atât de necesare elevilor nevăzători din România. 
    Cel care a inițiat și care s-a implicat trup și suflet în campania de strângere de fonduri destinată realizării de manuale pentru elevii nevăzători, actorul Alex Călin, este cel care joacă în piesa „Fluturii sunt liberi” alături de colegii săi Ioana Anton, Catrinel Dumitrescu și Șerban Gomoi. Alex Călin a reușit să strângă în cadrul Campaniei „Ajută elevii nevăzători să aibă manuale”, prin platforma Indiegogo, suma de 2712 dolari, iar Teatrul Excelsior, prin reprezentația caritabilă de mâine, dorește să ajute ca suma aceasta să crească.
    La spectacol vor fi prezenți atât văzători cât și nevăzători. În timp ce văzătorii se vor putea bucura de piesă cu ochii lor, persoanele cu deficiențe de vedere vor primi căști în care vor auzi, între replicile actorilor, descrierea decorului, a gesturilor, a micșării etc., lucruri pe care altfel nu le-ar putea afla. De asemenea, văzătorii prezenți la spectacol vor putea experimenta cum este să „vezi” o piesă de teatru fără să privești actorii, decorurile și întreaga acțiune cu proprii ochi.
Piesa de teatru „Fluturii sunt liberi” a fost accesibilizată după același tipic cu zecile de filme accesibilizate de Fundația Cartea Călătoare din Focșani, care au fost prezentate de ani buni atât la edițiile Festivalului Internațional de Film Transilvania din Cluj, cât și la primul Festival Național de Film pentru Nevăzători organizat de Fundația focșăneană la București. De asemenea, filmele accesibilizate de Fundația Cartea Călătoare au ajuns la publicul nevăzător din întreaga țară, prin intermediul Caravanelor organizate de această Fundație, ultima, și anume Caravana FAN, derulându-se chiar în momentul de față.
Și iată că mâine seară, Fundația Cartea Călătoare din Focșani va înregistra o nouă premieră, aceea de accesibilizare a primei piese de teatru care, cu sprijinul Teatrului Excelsior, va aduce pentru prima dată într-o sală de teatru, nevăzători alături de văzători.
     Fundația Cartea Călătoare din Focșani a derulat, în cei 20 de ani de activitate, multe proiecte de pionierat în folosul persoanelor cu deficiențe de vedere. Printre acestea se numără: conectarea la Internet, încă din 1998, a tuturor școlilor și liceelor speciale pentru deficienți de vedere din România, înaintea multor licee cu renume din învățământul de masă; dotarea tuturor liceelor pentru deficienți de vedere cu imprimante speciale pentru tipărirea de materiale didactice în scrierea Braille; dotarea cu computere a peste 10 filiale ale Asociației Nevăzătorilor din România; organizarea de cursuri de orientare cu ajutorul bastonului alb; organizarea primelor cursuri din România adresate elevilor și profesorilor nevăzatori privind utilizarea computerelor prevăzute cu tehnologii de acces; crearea primei biblioteci electronice cu cărți accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe de vedere; publicarea lunară a primei reviste audio pe CD – Revista Radar, adresată nevăzătorilor din Romania; accesibilizarea pentru nevăzători a filmelor artistice și documentare; crearea primei liste de discuții prin email a nevăzătorilor din România; introducerea în România a sistemului Daisy de accesibilizare a cărților pentru nevăzători; organizarea primului Festival Național de Film pentru Nevăzători din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?