Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

O vrânceancă de 62 de ani s-a ales cu dosar penal după ce ar fi tăiat ilegal 5 fagi


În urma activităților desfășurate pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, în perioada 23 – 29 octombrie a.c., polițiștii vrânceni au efectuat 243 controale, din care 228 pe drumurile publice, 15 în fondul forestier.
Astfel, au fost constatate 32 infracțiuni, din care 21 prevăzute de Legea 46/2008 modificată, au fost aplicate 159 sancțiuni contravenționale, din care 29 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 34.000 lei. De asemenea, a fost confiscată faptic cantitatea 49,01 m.c. material lemnos, în valoare de 12.523 lei și valoric un volum total de 34,16 m.c. – 5796.36 lei, precum și confiscarea a două autovehicule.
         
Exemple semnificative:

La data de 22 octombrie a.c., ora 17.50, polițiștii din Èšifești au depistat doi bărbați, de 51, respectiv 22 ani, ambii din localitate, în timp ce tăiau și sustrăgeau 4 arbori dintr-o pădure particulară. Totodată, cei doi bărbați sunt bănuiți că la data de 21 octombrie a.c. ar fi tăiat și sustras alți doi arbori, din aceeași zonă. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”.

La data de 22 octombrie a.c., ora 21.00, polițiștii Secției 8 Tulnici au fost sesizați de către administratorul unei societăți comerciale cu privire la faptul că în cursul aceleași zile, ora 16.00, trei bărbați ar fi încercat să sustragă material lemnos din rampa primară ce o deține pe raza comunei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub asepctul săvârșirii tentativei la infracțiunea de furt.

La data de 22 octombrie a.c., ora 17.10, polițiștii Secției 9 Odobești, au depistat un bărbat, de 23 ani, din comuna Mera, în timp ce conducea un autoturism fără a poseda permis de conducere. Totodată acesta transporta cantitatea de 0,520 mc. cherestea fără documente legale. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis și a fost luată măsura sancționării contravenționale și confiscarea materialului lemnos,conform Legii 171/2010.

La data de 25 octombrie a.c., ora 7.00, polițiștii Secției 5 Cotești s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat, de 35 de ani, din comuna Cotești, ar fi tăiat ilegal și sustras din pădurea administrată de un ocol silvic privat, mai mulți arbori esență stejar, materialul lemnos rezultat fiind transportat la domiciliul acestuia. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”.

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii Secției 5 Cotești, în urma desfășurării unei acțiuni pe linia prevenirii delictelor silvice, au identificat un bărbat, de 31 de ani, din comuna Cotești, bănuit că la data de 24 octombrie a.c., ora  19.30, ar fi tăiat ilegal și sustras din pădurea administrată de un ocol silvic privat, mai mulți arbori esență stejar, pe care i-ar fi transportat la domiciliu. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”.

La data de 23 octombrie a.c., ora 20.00, polițiștii Secției 3 Vidra au identificat un bărbat, de 57 de ani, în timp ce transporta cu un autocamion cantitatea de 6,58 mc lemn rotund rășinoase fără aviz de însoțire. Cel în cauză a fost sancționat cu amendă conform legii 171/2010, iar masa lemnoasă transportată și mijlocul de transport folosit au fost confiscate.

La data de 24 octombrie a.c., ora 21.00, polițiștii Secției 3 Vidra au identificat un bărbat, de 38 de ani, în timp ce transporta cu un ansamblu de vehicule cantitatea de 4,5 mc cherestea rășinoase tivită în plus față de cantitatea menționată în avizele de expediție prezentate. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, fiind confiscată cantitatea de 4,5 mc cherestea.

La data de 25 octombrie a.c., ora 09.00, un bărbat, din comuna Răstoaca a sesizat că în seara de 24 octombrie persoane necunoscute ar fi tăiat și încercat să sustragă arbori de esență salcâm. Materialul lemnos tăiat ilegal, respectiv 2 metri steri lemn foc esență salcâm, a fost recuperat și predat în custodie reclamantului. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori” și „tentativă la infracțiunea de furt de arbori”.

La data de 25 octombrie a.c., ora 13.30, polițiștii din cadrul Postului de poliție Câmpuri au fost sesizati de către Ocolul Silvic Soveja despre faptul că persoane necunoscute ar fi tăiat 3 arbori specia brad. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat cantitatea de 4,1 m.c lemn lucru brad, material lemnos ce a fost dat în custodie Ocolului Silvic Soveja.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „tăiere ilegală de arbori”.

La data de 25 octombrie a.c., ora 19.00, polițiștii din cadrul Poliției orașului Panciu au depistat un bărbat, de 41 de ani, din comuna Broșteni, în timp ce transporta cantitatea de 4.8 m.c. lemn foc, fără documente legale de proveniență sau transport. Cel în cauză a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii 171/2010 iar cantitatea de masă lemnoasă transportată a fost confiscată.

La data de 25 octombrie a.c., ora 18.15, polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Panciu au fost sesizați cu privire la faptul că două persoane ar fi fost surprinse în timp ce tăiau ilegal doi arbori de esență gorun și unul de esență fag, din zona pădurilor particulare. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat doi bărbați, din comuna Fitionești, bănuiți de săvârșirea faptei, care, în momentul depistării de către organul silvic, au abandonat materialul lemnos încărcat într-un atelaj hipo. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”.

La data de 26 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Chiojdeni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în cursul lunii octombrie a.c., o femeie, de 62 ani, din localitate, ar fi tăiat fără drept 5 arbori din specia fag, din pădurea proprietate. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „tăiere ilegală de arbori”.

La data de 26 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Chiojdeni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că  în perioada 2-25 octombrie a.c., un bărbat, de 53 ani, din localitate, ar fi tăiat și sustras fără drept opt arbori, esență fag, dintr-o pădure, proprietate a unui bărbat, de 49 ani, din localitate. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”.

La data de 26 octombrie a.c., în jurul orei 8.00, polițiștii din cadrul Postului de poliție Poiana Cristei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 16.00, doi bărbați, de 37, respectiv 26 ani, ambii din localitate, ar fi tăiat ilegal și sustras cinci arbori din specia stejar din proprietatea unui ocol silvic. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”.

La data de 27 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Tulnici s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că doi bărbați, de 31, respectiv 29 ani, ambii din localitate, ar fi tăiat ilegal și sustras șapte arbori din specia fag, din fondul forestier al unei obști din localitate. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”.

La data de 28 octombrie a.c., ora 19.30, polițiștii Secției 10 Panciu au depistat un bărbat din comuna Năruja, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3,4 metri cubi lemn foc fag, cu un aviz de însoțire a cărui valabilitate era expirată. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010, fiind confiscată cantitatea de material lemnos transportată .

La data de 29 octombrie, polițiștii din Răcoasa și Câmpuri au depistat pe raza comunei Soveja un bărbat, din localitate, în timp ce transporta material lemnos fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile Legii 171/2010 și a fost dispusă confiscarea cantității de 2,5 m.c. lemn foc. Întrucât acesta a mai fost depistat transportând material lemnos fără documente legale de proveniență la data de 25 octombrie a.c., s-a dispus  confiscarea autoutilitarei cu care s-a efectuat transportul.

Totodată, în perioada menționată, polițiștii au identificat pe raza județului Vrancea nouă transporturi ilegale de material lemnos, fiind dispusă măsura sancționării contravenționale a conducătorilor mijloacelor de transport în conformitate cu prevederile Legii 171/2010 și confiscarea cantității de 10,81 m.c lemn de foc diferite specii în valoare de 2162 lei.

Biroul de presă al IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?