Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Despre cesiunea de creanță


A fost o vreme în care situația financiară permitea luarea unui credit și returnarea banilor în mod facil, drept pentru care mulți români au ales această metodă pentru a-și achiziționa locuințe. Pentru unii, această perioadă a trecut, ei având mari probleme cu returnarea banilor și acumularea de debite din ce în ce mai împovărătoare. În aceste condiții, unele bănci au ales să transmită terților creanțele din contractele în care debitorii nu și-au mai putut achita datoriile, creditele respective fiind considerate neperformante. Acești terți sunt firmele de recuperare creanțe (Kruk, Eos KSI, Asset Portofolio, Cycle European, Glasro Holdings, Prosperocapital, Secapital, etc).
Mult timp băncile s-au folosit de cesiunea de creanță pentru a ocoli dispozițiile legislative în materia privind protecția consumatorului. Astfel că, acesta din urmă a fost pus în situația de a pierde beneficiul drepturilor oferite de lege în acest domeniu. Practic sunt utilizate dispozițiile legale care reglementează cesiunea de creanță în cu totul alt scop decât cel în care ele au fost adoptate.
Ca să își poată încasa creanța care li s-a transmis, recuperatorii demarează executarea silită împotriva debitorilor. Pentru a nu ajunge în situația pierderii locuinței, aceștia din urmă trebuie să ia atitudine. Pe calea contestației la executare, ei pot obține anularea executării pornite dacă pot proba una din următoare împrejurări:
– cesiunea de creanță intervenită între bancă șsi recuperator nu a fost comunicată debitorului prin notificare. De multe ori, în practică aceștia uită să comunice cesiunea debitorului, fapt care este în favoarea acestuia din urmă;
– recuperatorul nu este înregistrat la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), astfel că el nu poate desfășura activitatea de recuperare creanțe;
– firmele de recuperare nu pot executa direct contractul de credit, asemănător unei bănci;
– cesionarul contractului de credit (firma de recuperare) nu are sediu social, sucursală sau reprezentant în România.
Împrejurările de mai sus sunt enumerate exemplificativ, în practică putând apărea situații diverse pe care debitorul le poate folosi în beneficiul său.

Avocat FLOREA MANUELA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?