Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Profesorul Săndel Agache și două echipe de elevi se pregătesc pentru Olimpiada Internațională de Robotică din Costa Rica


Echipa Centrului de Robotică, condus de profesorul Săndel Agache, va participa, în perioada 7- 17 noiembrie, la Olimpiada Internațională de Robotică  (World Robot Olympiad, WRO) 2017, ce va avea loc în San Jose, Costa Rica. Profesorul Agache va merge la cea mai mare competiție de robotică din lume cu 4 elevi, organizați în două echipe, ce concurează la două categorii. O echipă va concura la categoria standard 3, fiind alcătuită din elevii Cezar – Ștefănel Holban și Dănuț – Florentin Anton, ambii de la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu din Focșani. Echipa a doua este alcătuită din elevii Damian Mărășescu și Marian – Cosmin Lupu, care vor concura la cea mai grea categorie și anume open-creativitate. Cei doi elevi învață la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau.
Trebuie știut faptul că World Robot Olympiad este cea mai grea olimpiadă de robotică, la care România participă cu câteva echipe, pe diferite grupe de vârstă și categorii. Echipa din Vrancea este singura echipă din țară care va participa la categoria standard 3, iar la categoria open-creativitate va merge echipa din Focșani alături de încă o echipă din Galați. România va mai avea la startul competiției o echipă din Pitești, pentru clasele 0-IV, și o echipă din București, care s-a calificat la grupa de gimnaziu. „Dintre toate competițiile, cea mai grea este World Robot Olymiad. Temele de cercetare au reguli foarte stricte. Tema de anul acesta este roboți pentru dezvoltare durabilă și conține 17 obiective impuse. Puțină lume știe că noi ne confruntăm cu colegii prestigioase de informatică, precum Tudor Vianu din București. Și chiar dacă nu avem surse de finanțare precum cei din București, avem copii foarte buni, pasionați, care muncesc mult, iar rezultatele s-au văzut„, ne-a declarat profesorul Agache de la Centrul de robotică din cadrul Colegiului Tehnic Edmond Nicolau.
Trebuie apreciate dăruirea și pasiunea cu care profesorul Agache obține rezultate într-un domeniu atât de greu și de competitiv, precum cel al roboticii, mai ales că e nevoie de o bună finanțare pentru participarea la astfel de competiții.

Echipele din Focșani, printre primele 35 din lume

Reamintim că Cezar – Ștefănel Holban și Marian Cosmin Lupu au participat și la competiția din India, de anul trecut, la categoria standard și au obținut 175 de puncte, ceea ce i-a clasificat pe locul 35 mondial din 22.000 de echipe, din 60 de țări, câte au fost la startul fazei regionale. Miza echipei din Vrancea este intrarea în Top II, chiar Top I, ceea ce ar însemna o clasare în primele 8 țări din lume. „Acum suntem în primele 35 de țări ale lumii, ne dorim să ajungem în Top I, dar e greu să învingi Japonia, i-am urmărit în fiecare an, o întreagă echipă de informaticieni, matematicieni, ingineri. Faptul că de vreo doi ani deținem un loc fruntaș, mai ales că suntem singura echipă din țară care merge la cea mai grea categorie a WRO, spune multe, mai ales că elevii din Vrancea sunt familiarizați cu tehnologia”, mai spune profesorul Agache.
Pentru realizarea roboților cu care se prezintă la competiție, echipa focșăneană are nevoie de multe piese, de foarte bună calitate, care nu prea pot fi refolosite, mai ales ca de fiecare dată se impune o altă temă. „Pentru realizarea roboților folosim piese lego, care sunt piese de rezistență, sunt profesionale pentru construcțiile robotice. Sunt și piese de electronică pură, elemente de automatică, elemente de tehnologia computerelor. E o întreagă sinergie de tehnologii. Aceste construcții sunt pe grade de dificultate de la I-IV, până la liceu”, a completat profesorul.

Performanțe cu bani puțini și multă dăruire

La nivelul județului Vrancea, profesorul Agache a făcut muncă de pionerat și a demonstrat că se poate face performanță și cu bani puțini, motiv pentru care nu participă decât la WRO. „La WRO sunt adevărate teme de cercetare, care pot produce, ca rezultat, construcții robotice ce pot fi implementate, după seria prototip, în viața reală. Spre exemplu, anul acesta sunt de îndeplinit 17 obiective ale unei teme generoase «Robot pentru dezvoltare durabilă». Și WRO are o componentă comercială, dar nu la un nivel semnificativ. Aici, roboții sunt complet AUTONOMI și nu sunt dirijați cu telefoanele de la nu știu ce companie de telefonie, pentru nu știu ce condiții comerciale… Mai mult, World Robot Olympiad este cea mai mare olimpiadă de robotică educațională din lume, reunind peste 22.000 de echipe, la start, din 60 de țări. Dintre elevii cu care am participat la WRO, sunt și studenți care au intrat pe baza diplomei WRO la mari universități din țară sau străinătate. Așa că Stefan, Marian, Dănuț și Damian să fiți mândri că participați la faza internațională a WRO!”, este sfatul profesorului Agache.
Profesorul ne-a mai spus că anul acesta a primit sprijinul Consiliului Local al municipiului Focșani pentru deplasarea în Costa Rica și că este în discuții cu o firmă privată pentru acoperirea costurilor din afara zilelor de competiție. „Consiliul Local ne ajută cu finanțarea pentru costurile cu deplasarea, biletele de avion și cazarea pentru zilele din timpul competiției. Din cauza diferențelor de fus orar și a orarului de zbor, avem și zile de cazare în afara competiției, pentru care suntem în discuții cu cei de la Fan Curier să ne ajute. Sperăm să se concretizeze”, a adăugat profesorul.
Profesorul Săndel Agache spune că munca lui nu s-ar fi putut concretiza în atâtea premii dacă de-a lungul timpului nu ar fi fost susținută și de firme private, persoane fizice și diverse instituții care au crezut în capacitatea copiilor  și a profesorului coordonator de a performa, mai ales că de fiecare dată tema impune alte și alte piese. „Anul acesta ne-a ajutat Consiliul Local și este posibil să ne ajute și Fan Curier, dar nu am fi putut ajunge aici dacă în anii din urmă nu aveam susținere. Și vreau să le mulțumesc din nou Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Balcanic Prod, inginerului Mircea Ichim, Institutului Cultural Român fără sprijinul cărora proiectul nu putea ajunge la acest nivel”, a adăugat inginerul Agache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?