Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: Elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” învățați cum să devină oameni de afaceri


Elevii și profesorii Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani au marcat Ziua Elevului Antreprenor într-o manieră deosebită, printr-o activitate care a prezentat modalități de eficientizare a managementului carierei elevului VET. Întreaga activitate a fost organizată de profesorul Mirela Stoican și a presupus participarea elevilor claselor a XI-a și a XII-a la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri vrâncean, în sediul Firmelor de Exercițiu din cadrul colegiului. Dialogul elevi – oameni de afaceri a fost deschis de Rodica Spânu, reprezentanta unei firme de consultanță în domeniul afacerilor și managementului, care a precizat că, în acest tip de afacere, cunoștințele vaste în domeniu și seriozitatea aduc succesul. 
Un alt invitat a fost Ovidiu Galat, promotor al activităților de tipul „Multi Level Management”, care și-a început discursul într-o notă optimistă. „Nu contează câte lacune ai, dacă îți propui să dezvolți o afacere și ai un plan bun, vei reuși”, a fost mesajul transmis de acesta. Ovidiu Galat le-a explicat elevilor că pentru generația actuală viteza de schimbare a locului de muncă este de unul  sau cel mult doi  ani, multe slujbe vor dispărea în timp și de aceea e nevoie ca oamenii să învețe pe tot parcursul vieții. Întrebat care sunt secretele reușitei în afaceri pentru un tânăr antreprenor, acesta le-a dat elevilor prezenți la discuții câteva sfaturi. „Luați-vă un job de 2 ore pentru început, studiați mult; indiferent ce faceți, faceți impecabil; adaptați-vă, primul loc de muncă nu e pentru a ieși la pensie; vreți un job mai bun, depuneți CV-uri la alte companii; dacă plecați la altă firmă, plecați pentru un program mai bun și un salariu mai bun; nu faceți nimic de mântuială”, le-a spus elevilor Ovidiu Galat.
Un alt invitat a fost Ștefan Turcu, reprezentantul unei firme de catering. Acesta i-a încurajat pe elevi să înceapă cu o afacere din care să producă ceva, pentru că aceste tipuri de afaceri au succes doar dacă există seriozitate maximă. Întrebat de elevi cum ar trebui să înceapă o afacere, acesta le-a oferit un exemplu practic. „Începeți cu o gogoașă. O produceți, o vindeți. Apoi produceți două gogoși, ulterior mai multe gogoși, având desigur scopul de a vă realiza financiar, dar și de a crea locuri de muncă. Pentru început este normal să te gândești doar la tine, ulterior te gândești și la ceilalți”, le-a spus elevilor antreprenorul. Acesta a precizat că secretele unei afaceri de succes sunt informația, investiția profitului, economia, dar și managementul eficient, pentru că rolul antreprenorului este acela de a coordona activitatea firmei și nu neapărat de a munci cot la cot cu angajații. Este bine ca fiecare lucrător să fie la locul potrivit, spune afaceristul. 
Daniela Tamaș, reprezentanta unei companii din industria textilă vrânceană, le-a spus liceenilor că „lucrul bine făcut poate aduce satisfacții atât ca angajat cât și ca angajator. Afacerea trebuie să renteze pentru a rezista pe piața națională și mai ales pe cea internațională”. Daniela Tamaș i-a îndemnat pe elevi să fie cea mai bună versiune a lor. „Rezultatul muncii trebuie să devină mai mult decât un produs. Un exemplu ar fi industria textilă, care înseamnă mai mult decât a coase o haină la mașina de cusut. Firma trebuie să vadă dincolo de asta, trebuie să vadă bucuria celui care se privește dimineața în oglindă când îmbracă haina respectivă”, le-a spus  reprezentanta companiei din industria textilă.
Activitatea, menită să le ofere elevilor câteva date despre ceea ce înseamnă munca de antreprenor, a fost încheiată de Carmen Oprea, reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, care a precizat că există avantaje și dezavantaje în ambele situații, adică angajat și angajator. În opinia sa, a fi antreprenor este cu certitudine mai dificil. Carmen Oprea le-a spus elevilor patru cuvinte cheie pentru o carieră de succes: cunoștințe, muncă, seriozitate și inspirație.
La activitate a participat și directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, profesorul Marilena Răvaș, precum și alți profesori din cadrul instituției de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?